“ Cand se instaleaza tacerea cuvintelor, cel mai adesea, se trezeste violenta suferintelor.”
Jacques Salomé
Atunci cand apare o stare depresiva, lipsa de energie prelungita sau o boala va invit sa va luati un moment si sa ascultati ce ati trait in viata voastra inaintea aparitiei acestei stari. Pentru ca pe langa cauza medicala exista si un sens relational. Ce traim este foarte legat de emotiile si corpul nostru si se poate manifesta astfel. Iar ritmul alert in care din pacate ne-am obisnuit sa traim nu ne ajuta in a ne lua un timp pentru a ne asculta pe noi insine. Si atunci corpul ajunge sa ne atentioneze prin dureri, simptome, stari neplacute si chiar boli.
Si starile depresive, tristetea care nu dispare un timp indelungat, lipsa de energie si chef de viata sunt un alt semnal important al faptului ca am trait ceva care a fost toxic sau violent pentru noi. Ca e ceva ce nu am spus, o situatie bulversanta ramasa neincheiata.
Una din posibilele origini ale bolilor si simptomelor noastre este despartirea, ruptura sau moartea cuiva apropiat. Aceste evenimente sunt ca un cataclism in viata noastra si, de cele mai multe ori, nu am invatat cum sa le traversam, cum sa avem grija si de noi in acest tumult. De aceea, cunoscand Metoda ESPERE® creata de Jacques Salomé imi doresc sa impartasesc cai de folos pentru a putea redeveni sanatosi si plini de energie.
Daca sunt parasit(a) de partenerul(a) de cuplu s-ar putea sa nu imi dau voie sa simt emotiile naturale care apar, sa incerc sa bravez, sa fiu tare, sa arat ca nu imi pasa si eventual sa ma arunc intr-o noua relatie, care in nici un caz nu va repara ce s-a intamplat in fosta relatie.
Pot de asemenea sa ajung sa maltratez iubirea pe care inca o mai simt pentru cel care a plecat, sa neg ca exista si din nou corpul imi va semnala ca fac ceva incoerent.
De aceea va propun sa acceptati ce traiti, cu bunavointa, asa cum ati oferi ascultare si blandete unui bun prieten daca ar trece prin aceasta situatie. Poate va ajuta sa scrieti despre acestea, sa vorbiti cu cineva care stie sa asculte fara sa incerce sa vadea sfaturi sau sa insiste sa „treceti rapid peste”.
Tot dupa o despartire pot sa ma invinovatesc si sa imi construiesc tot felul de credinte toxice, dealtfel eronate (dupa mine). Si aici va propun sa constientizati daca le aveti si sa le inlocuiti cu unele folositoare. Iata cateva exemple:
In loc de „Eu sunt de vina pentru ca m-a parasit” as putea privi astfel „Amandoi suntem responsabili pentru relatia noastra si el/ea din motive care tin de el/ea a ales sa nu mai continue aceasta relatie.”
„Eu nu sunt bun(a) din cauza asta a plecat” poate deveni „Imi dau seama ca am contribuit la stricarea relatiei noastre cand spuneam …. si faceam …., voi alege in viitor sa fiu atent(a) la aceste aspecte.”
„E un prost/proasta care nu ma merita.” Chiar daca poate sa ma ajute initial sa ma detasez, este totusi persoana cu care am ales sa am o relatie importanta si este intotdeauna util sa concretizez „Am facut multe sacrificii in aceasta relatie (…), si regret ca am renuntat la a fi eu insumi. Realizez ca nu a fost de folos pentru a pastra relatia” sau „Constientizez ca pe langa aceasta decizie de a lasa relatia am primit de la celalalt cuvinte si comportamente care nu au fost bune pentru mine.”
Poate sunt alte lucruri inutile sau daunatoare pe care vi le spuneti, de care va propun sa va eliberati, sa le inlocuiti cu o perspectiva de folos pentru a evolua mai departe in mod armonios.
Am evocat una din situatiile de despartire, aceea din cuplu, insa exista si alte rupturi care pot antrena stari depresive si boli. Cea care are cel mai mare impact este moartea cuiva drag, ca un cutremur dupa care sa ma reasez, in timp. Si a spune, a pune in cuvinte ce simt, ce cred, ce am nevoie este esential pentru ca revolta corpului sa nu mai fie nevoie sa apara. Citeste mai multe aici
Pot fi si alte situatii aparent mai putin importante: a fi concediat, a fi nevoit sa te muti din caminul tau, a pleca in alta tara, ruperea relatiei cu un prieten, cu o ruda apropiata. Si in aceste cazuri va invit sa va luati un timp de pauza, de a pune in lumina cum va este cu adevarat in aceasta situatie, fara a incerca sa ascundeti eventualele emotii asa-zis negative: frica, furie, tristete, dezgust, dezamagire. Pentru ca apar cu un sens si nu raman o vesnicie daca le las sa existe si le intampin cu curiozitate si blandete.
Sper ca aceste randuri v-au fost de folos si daca aveti intrebari si neclaritati, astept sa imi dati de veste.