septembrie 10, 2019

Moartea unei persoane dragi

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Trairile, doliul si vindecarea

Este posibil să învăţăm să trăim separările, rupturile.” Jacques Salomé

Neasteptata sau anuntata, survenita de curand sau demult in povestea noastra de viata, moartea cuiva apropiat nu cred ca ne poate gasi vreodata pregatiti. Si nici nu poate ramane fara urme in interiorul nostru.

Nu pretind sa cunosc ce traieste o fiinta atunci cand se confrunta cu moartea unei alte fiinte dragi. Sper doar sa aduc un sprijin fiecaruia pentru ca toate acele trairi sa ne conduca, atunci cand va veni vremea, catre a asimila aceasta experienta, a o privi cu serenitate si a alege cum sa traim in continuare propria viata.

O prima constientizare pe care am facut-o la intalnirea cu Jacques Salome si Metoda ESPERE® este ca moartea cuiva reprezinta un soc, o violenta pentru cei apropiati. Ca un cutremur, o catastrofa dupa care viata nu va mai fi aceeasi. Este ca un glont primit in plin. Si dupa aceasta violenta sunt oameni care se recupereaza foarte greu sau niciodata. Pentru a ne putea recupera energia de viata avem la indemana limbajul simbolic. Pentru ca daca am avea un glont in corp, primul lucru pe care l-am primi ca ingrijire ar fi scoaterea glontului, tot asa va invit sa scoateti in afara in mod simbolic violenta primita prin moarte. Este o violenta morala care daca ramane in interiorul nostru poate face ravagii.

In aceasta perioada va invit sa va oferiti timp si blandete si voua si celor din jur. De asemenea intelegere si acceptare pentru starile si emotiile care pot aparea.

Pe langa tristete profunda deseori se reactiveaza si frica de moarte, de propria finitudine pe acest pamant, care este radacina fricilor noastre. Si acum va impartasesc o alta descoperire esentiala a Metodei ESPERE®, aceea ca in spatele oricarei frici se ascunde o dorinta, asa cum o moneda are doua fete. Si in spatele fricii de moarte se afla cea mai frumoasa dorinta, aceea de A TRAI. Va propun sa va conectati la aceasta dorinta in locul fricii, sa schimbati fata monedei de pe cea cu frica in cea cu dorinta.

Suferinta poate fi deosebit de puternica pentru ca acest eveniment poate reactiva ceva din trecutul nostru: celelalte pierderi din viata noastra (alte relatii care s-au rupt, plecarea sau moartea cuiva important) sau rani deschise in copilarie: abandon, tradare, nedreptate, neputinta. Ca o lovitura pe care corpul o primeste pe o fosta rana necicatrizata. Astfel suferinta se amplifica. Pot face ceva si in acest sens. Sa ma ascult in legatura cu ce a fost trezit si sa inchei in mod simbolic situatia neincheiata din trecut. Sau daca este o rana retrezita sa o ingrijesc, tot simbolic, pentru a se putea cicatriza in timp. Situatia fiecaruia este diferita si va recomand sa fiti acompaniati in aceste demersuri de un specialist in Metoda ESPERE® sau alte abordari.

Uneori poate aparea negarea mortii ca prima reactie, refuzul de a accepta vestea care iti schimba lumea. Fuga poate fi o alta reactie: dificultatea de a fi prezent fizic alaturi de familie sau a fi prezent cu noi si emotiile puternice – in acest caz fuga poate fi catre o forma de anestezie, prin apelul la substante sau activitati, chiar si munca excesiva. Va invit sa va tratati cu grija si sa acceptati treptat sa fiti prezenti. Emotiile nu dureaza o vesnicie si am invatat ca daca le accept si le las sa se manifeste, cu atat se linistesc in mod natural.

Tot Metoda ESPERE® m-a invatat ca pentru a redeveni intreg dupa moartea cuiva drag am nevoie sa parcurg in mod constient pasii unui proces de doliu. Pe langa simbolizarea violentei primite prin moarte sa am grija de iubirea pe care o simt pentru cel care nu mai este si alte sentimente si emotii pe care le mai traiesc. Sa imi iau un timp pentru a pune in lumina, a scrie despre calitatea relatiei cu acesta. Sa constientizez si sa ma eliberez de ceea ce nu a fost bun pentru mine pe parcursul relatiei si sa pastrez ce am primit bun ca fiind pretios. Astfel pot ajunge, lunadu-mi timpul de care am nevoie, sa privesc cu serenitate ce a fost si sa imi construiesc viata in continuare.

Sper ca aceste impartasiri v-au fost de folos si daca aveti intrebari si neclaritati, astept sa imi dati de veste.

foto de Chad Madden pe Unsplash

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

In this article:
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram