Controlul mareste stresul! Te intrebi cum este posibil asta? Nu era invers?
Poate te gandesti ca nu e posibil, din moment ce avem tendinta de a controla tocmai pentru a reduce stresul pe care il avem. Da, pare un non-sens si contradictoriu.
Ca sa incepem sa clarificam acest non-sens, te invit sa iti iei cateva minute sa te gandesti la situatii pe care ai incercat sa le controlezi. De obicei, tendinta noastra de a controla se manifesta mereu, insa avem niste zone sau arii preferate – emotiile, relatia cu parintii, cu copiii, la serviciu. Ai identificat cateva situatii?
Acum te invit sa observi daca in situatiile respective ca rezultat, stresul tau a crescut sau s-a redus? Dar in timp, cum te simti, cu mai mult sau mai putin stres?
Probabil ti-ai dat seama ca per total, in timp, stresul creste. Haide să îți explic ce se întâmplă cu controlul și cu stresul.
Pentru început vreau să-ți spun că, de obicei, controlul apare după o suferință mare. Adică atunci cand eram mici, în copilărie, am trait o suferință pe care nu am stiut cum să o gestionam. Ne durea si voiam sa nu ne mai doara. Dupa aceea am incercat sa evitam situatia sau situatiile care puteau duce la o durere asemanatoare. Sau am incercat sa “controlam” ce zicem sau ce facem pentru ca parintii sa nu ne certe sau sa ne ofere ceea ce ne dorim, in principal afectiune.
De exemplu: daca primeam mereu critici din partea unuia dintre parinti, sufeream si inghiteam acea suferinta pentru a nu mai primi si alte critici. In interior suferinta crestea, si odata cu ea aparea si frica (stresul) de critica. Pentru a evita sa simtim aceasta frica, alegeam sau intelegeam ca daca facem totul foarte bine (perfect), nu vom mai primi critica si nu ne vom mai simti rau. Deci incercarea de a face totul perfect este in acelasi timp incercarea mea de a “controla” critica ce vine din exterior si astfel ma asigur ca nu sufar.
Dar continuam sa primim critici, continuam sa suferim, frica continua sa creasca si incercam sa facem totul si mai bine si „mai perfect”. Deci devenim si mai stresati.
Asa cum vedeti din exemplul anterior, incercarea noastra de a reduce o suferinta, in timp, ne duce sa devenim si mai stresati. Cum cumulam emotii negative in interior, ele se cumuleaza si se resimt ca o presiune interioara, care uneori duce la rabufniri emotionale care “creaza alta situatie de controlat”. Deci, stresul creste si mai mult!
Ceea ce am vrut sa-ti arat este dinamica dintre control si stres, cum se alimenteaza reciproc si ca a continua in aceasi dinamica nu ne va ajuta sa ne relaxam si sa avem viata linistita si implinita pe care ne-o dorim. Pentru acesta este necesar sa facem alte lucruri ca sa schimbam, incetul cu incetul aceea dinamica.
Exista mute tehnici pe care poti sa le folosesti pentru a te asculta si sa alegi sa controlezi mai putin sau sa reduci stresul. Intre ele se numara meditatia, exerciti de respiratie si de relaxare, sunetele si vibratii de vindecare si orice alta tehnica cu care rezonezi.
Te invit sa incerci cate una si sa simti cum te ajuta. In felul acesta vei avea un set de instrumente care te pot ajuta in diferite situatii.