[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Iti propun sa o explorezi in continuare despre satisfacerea nevoii relationale de intimitate, din punctul de vedere al Metodei ESPERE®. Aceasta inseamna sa ai grija de “gradina ta secreta”.  Mai intai, sa ii faci loc in viata ta si apoi sa o ingrijesti si sa te bucuri de ea. Este una, dupa mine, din sursele din care ne putem extrage energia si creativitatea.

 

Ce inseamna sa imi satisfac nevoia de intimitate?

  •  Sa am un spatiu al meu, pentru mine si pentru lucrurile mele; sau un loc in care sa ma pot retrage (o camera, un pat, un dulap, un colt, un sertar, etc.). Poate fi un spatiu mai mic sau mai mare, in functie de nevoie si de constrangerile si alegerile vietii mele actuale. (Exemplu de nevoie nesatisfacuta : Nu am camera mea, sau impart dulapul cu fratele meu si mama vine si imi « face curat », reorganzandu-mi toata camera.)
  • A avea un timp doar pentru mine : in care sa fac ceva ce imi place, in care sa nu raspund la telefon sau la mesaje si notificari. Un timp in care sa stau doar cu mine, pe care sa il dedic doar relatiei cu mine insami.
  • Obiectele mele personale, inclusiv telefon, calculator, documente, scrisori, conversatii, haine, etc. In care celalalt sa nu intre, sa citeasca, sa caute. Sau sa le foloseasca doar cu permisiunea mea.
  • Sa pot alege sa nu spun, sa nu ma spun, despre : faptele, simtamintele, emotiile, sentimentele, ideile mele sau alte relatii. Sa iau pozitie atunci cand ceilalti (parinti, parteneri, prieteni, etc.) vor sa le spun « totul » Ex : Pot alege sa nu impartasesc cu prietenii mei sau cu familia despre barbatul (femeia) pe care l-am cunoscut(-o) si de care sunt pe cale sa ma indragostesc.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38612″ img_size=”700×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Eu sunt responsabil pentru satisfacerea nevoii mele de intimitate. Atunci cand celalalt are comportamente intruzive pot sa ii comunic, in mod relational, nevoia mea de intimitate si sa ii cer sa o respecte :

« Am nevoie ca in acest sertar sa umblu doar eu. Am aici lucrurile mele personale. Imi voi pastra eu insumi ordine. Nu fac asta impotriva ta, este vorba despre nevoia mea de intimitate. »

 

Efectele nesatisfacerii nevoii relationale de intimitate

  • Cand nu am un loc si un timp pentru mine, voi acumula frustrare. Si probabil voi izbucni, la un moment dat. Iar reactia mea va da nastere poate unui conflict in relatie.

Te invit sa iti amintesti daca ai vrut sa pleci sau chiar ai plecat de acasa la un moment dat, poate adolescenta ta ? Ai luat « pauza » intr-o relatie ? Ai rupt relatii pentru ca te « sufocai » ?

  • Cand celalalt imi invadeaza intimitatea, spatiul, timpul, posesiunile simt iritare, frustrare si cred ca celalalt nu ma respecta, chiar ca ma infantilizeaza. Ca si cum eu nu as conta, nu as exista.
  • Nu imi las timp si spatiu pentru mine. Am grija doar de ceilalti, ma preocupa doar binele lor. Pana la un moment de epuizare fizica sau psihica sau chiar pana la boala. Astfel, corpul ma obliga sa am grija de mine. Voi avea nevoie sa imi acord spatiul si timpul pentru recuperare si vindecare.

Iti urez inspiratie pentru satisfacerea nevoii de intimitate!

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

In this article:
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Related articles