[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]In fiecare dintre relatiile noastre, de cuplu, cu copilul, profesionale, de prietenie si celelalte, avem la dispozitie 4 demersuri: sa dau, sa primesc, sa cer si sa refuz. Pentru ca eu si relatiile mele sa fie sanatoase si fericite, este important sa existe un echilibru intre aceste patru demersuri.

Azi iti voi vorbi despre cum SA DAU celuilalt in mod relational.

Sunt convinsa de faptul ca ai multe lucruri bune de dat celorlalti, fie ca sunt cadouri, sfaturi, pareri, o mana de ajutor. Felul in care faci insa acest lucru ma preocupa in mod special. Pentru ca, banuiesc, ti s-a intamplat de multe ori sa “iti racesti gura degeaba” sau sa faci multe eforturi care nu sunt apreciate de ceilalti, nici macar de cei dragi (sau mai ales de ei).

“Ti-am facut mancarea ta preferata si nu te-ai atins de ea.”

“Eu ti-am zis sa nu faci asa, nu m-ai ascultat.”

Toate acestea ni se intampla pentru ca nu am invatat sa comunicam, cum anume sa punem in cuvinte bunele noastre intentii.

 

Dar, iata, cu ajutorul Metodei ESPERE® poti invata sa dai in mod relational:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”37985″ img_size=”700×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ofer, fara sa impun, sa “bag pe gat” celuilalt. Pentru ca daca impun, este ca si cum uit ca celalalt este stapan la el acasa, in jumatatea lui de relatie si ia singur decizii pentru el insusi. Stiu prea bine ca nici macar cu copiii foarte mici nu functioneaza.

Ii las libertatea celuilalt, in jumatatea lui de relatie, sa primeasca, sa refuze, sa amane sau sa propuna ceva diferit. Darul meu se opreste la jumatatea relatiei si mai departe este responsabilitatea celuilalt ce face cu el.

Vorbesc despre mine celuilalt, evit sa vorbesc despre celalalt, in locul lui. Astfel cred ca nu se va simti invadat si va putea (poate) sa primeasca de la mine ce este bun pentru el, in acel moment.

Iata cateva exemple:

“Eu cred ca a avea un seviciu sigur este foarte important.” In loc de “Nu cumva sa renunti la serviciul pe care il ai.”

“Ti-am pregatit mancarea ta preferata. O gasesti pe masa cand iti va fi foame.” In loc de “De ce nu mananci, ti-am facut ce iti place.”

“Am trecut si eu prin asta. Daca te intereseaza iti pot povesti.” In loc de “Sa nu cumva sa faci asa, nu e bine.”

Astfel nu imi irosesc timpul, efortul si energia care imi sunt foarte pretioase  si le pastrez pentru momentele in care chiar este nevoie, pentru mine sau celalalt.

 

Ce zici, accepti provocarea? Inspiratie pentru a da relational!

i.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

In this article:
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Related articles