Despre când devin Alice în Ţara Minunilor
În fiecare dintre relaţiile noastre, de cuplu, cu copilul, profesionale, de prietenie şi celelalte, avem la dispoziţie 4 demersuri: să dam, să primim, să cerem şi să refuzam. Pentru ca eu şi relaţiile mele să fim sănătosi şi fericiti, este important să existe un echilibru între aceste patru demersuri.
Cred ca o cunoşti pe Alice, fetiţa care s-a trezit în Ţara minunilor şi care se făcea ba mică, ba mare cu ajutorul unui biscuit pe care scria “Mănâncă-mă” sau a unei bucăţi de ciupercă. Dar cred ca nu ştiai că le folosim şi noi, uneori, atunci când primim. Şi iată cum anume se întâmplă aceasta:
Când într-una din relaţiile mele, vine de la celălalt un mesaj sau un gest care este bun pentru mine (şi ştiu că este bun pentru că mi-am luat un moment să ascult ce trăiesc în legătură cu acestea) – poate fi un compliment, o laudă, un cadou, o invitaţie, o idee, un punct de vedere, un zâmbet, o îmbrăţişare.
Eu, în jumătatea mea de relaţie, îl reduc, până când ajunge la mine minuscul sau deloc (ca Alice după ce mănâncă biscuitul şi încape pe gaura cheii). Iată câteva exemple:
“Ce prezentare frumoasă ai făcut!” – “A, graficele colorate sunt de vină.”
“Ce rochie frumoasă ai!” – “Am luat-o la reduceri.”
“Pot să te ajut să duci cumpărăturile?” – “Nu, mulţumesc, mă descurc.”
Primeşti un cadou şi răspunzi “Of, dar nu trebuia.”
Ca să primeşti cu adevărat, te invit să întâmpini mesajul sau gestul celuilalt (dacă este bun pentru tine), să te bucuri de el şi chiar să îl amplifici. Aceasta este propunerea Metodei ESPERE®.
Exemplul cel mai grăitor este acela al vieţii noastre, pe care am primit-o în dar de la părinţii nostri şi pe care este important să o creştem, să o amplificam şi să o facem mai frumoasă, în fiecare zi (Jacques Salomé găseste aceasta ca fiind chiar sensul vieţii noastre). Astfel, vom putea primi şi alte lucruri bune şi frumoase de la ceilalţi. Iată cum as putea răspunde:
“Ce prezentare frumoasă ai făcut!”
-“Mă bucur că ţi-a plăcut. Şi eu m-am simţit foarte bine prezentând.”
“Ce rochie frumoasă ai!” – “Mulţumesc, îmi place tare mult nuanţa aceasta de albastru.”
“Pot să te ajut să duci cumpărăturile?” –“Mulţumesc, ce bine!”
Primeşti un cadou şi răspunzi “Mulţumesc, ce surpriză frumoasă!”
Te întrebi de unde vine dificultatea în a primi? Cred că are mult de-a face cu faptul că am primit, probabil, de-a lungul timpului, în multe relaţii, lucruri care nu au fost bune pentru noi; şi acum am devenit foarte precauti, “suflam şi în iaurt”. Tocmai de aceea Metoda ESPERE® îţi propune mijloace pentru ecologia relaţională, pentru a te elibera de tot ceea ce a fost toxic în relaţiile tale.
Si cum nu tot ce vine de la celălalt este bun pentru tine, o data viitoare vom vorbi despre cum să refuzi relaţional.
Ce zici, accepţi provocarea? Inspiraţie pentru a primi cu adevărat!