octombrie 26, 2019

Cum te ajuta comunicarea ESPERE in lucrul cu pacientii

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

“ Bolnavul este actorul „vindecarii” sale. Nu vindec cu orice pret.

Vindecarea este un beneficiu suplimentar al unei relatii pozitive.”  Jacques Salomé

Daca te ocupi de ingrijirea si sanatatea celorlalti sper ca ceea ce pun in comun aici sa iti fie de folos pentru mai multa reusita in munca ta.

Cred ca ai ales aceasta profesie pentru ca iti doresti sa ajuti cat mai multi oameni sa isi recapete sanatatea. Apreciez  si sunt profund recunoscatoare pentru munca pe care o faci si toata cunoasterea si experienta pe care ai dobandit-o cu acest scop.

Si tocmai de aceea aduc in lumina comunicarea si relationarea cu pacientii care poate fi una din cheile procesului de vindecare. Pentru ca deseori cred ca sunt informatii importante care nu ajung la tine. Sau tratamentul cu grija ales nu este urmat de pacient. Sau este urmat intr-un mod gresit. Sau mesajul tau pare ca nu este inteles.

Metoda de comunicare ESPERE® pe care o practic cu pasiune de peste 10 ani cred ca iti poate fi de folos si iata ce te invit sa iei in considerare:

Am grija de mine insumi. Deseori in munca de ingrijire ajungem la epuizare fizica si psihica din dorinta de a face bine altora si a salva cat mai multe vieti. Si totusi ingrijirea este esential sa inceapa cu noi insine. Te invit sa ai grija de nevoile tale, de odihna ta si de echilibrul dintre viata profesionala si personala. Suntem dupa mine si modele pentru cei care ne consulta si bucuria de a fi care se degaja din grija fata de noi insine poate sa ii inspire in moduri neasteptate.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space][vc_single_image image=”37927″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Ma fac disponibil pentru a asculta. Pentru ca intr-o zi activitatile se succed cu mare viteza si sunt multe pe care sa le faci, te invit sa iti iei macar un minut inainte de fiecare intalnire cu un alt pacient pentru a te asculta pe tine. Este ceva ce te preocupa, te perturba? O stare fizica, o emotie, un gand, o temere, o problema personala sau profesionala? Iti propun sa scrii aceste preocupari pe hartie si apoi sa le inchizi intr-un chenar, ca un seif de care te vei ocupa mai tarziu, la momentul potivit. Astfel vei avea intreaga disponibilitate pentru intalnirea cu pacientul.

Am grija de relatia profesionala interpersonala. Suntem fiinte relationale, la inceptul vietii fara relatie nu putem supravietui. Si o relatie deschisa, in care circula mesaje clare si pe cat posibil pozitive, in care exista ascultare cu adevarat sustine in cel mai potrivit mod vindecarea dorita de amandoi, si pacient si terapeut. Deseori am observat cum relatia ramane doar la nivel functional, tehnic: „Am venit dupa rezultate. – Da, e pozitiv testul de …”. Fiecare dintre noi are nevoie sa fie vazut ca persoana, nu ca pe o functie, sau o procedura medicala.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ascult persoana, care este diferita de problema sa. Persoana, cel cu care comunic este esential sa fie cel mai important. Boala, simptomul sau problema este ceva ce s-a dezvoltat in interiorul sau. De dragul rapiditatii cred uneori am auzit referiri la boala sau simptom care ajung sa fie personalizate : „ficatul de la salonul 2” „apendicele de ieri” „Ce mai face rinita?” Atat pentru cel care ingrijeste cat si pentru pacient este important in tratament si vindecare ca fiinta sa nu fie identificata cu boala sau simptomul, ca o eticheta „canceros”, „diabetic”. Este ceva ce traieste in corp, dar nu este o identitate.

Constientizez ca bolile sunt limbaje ale corpului. Da, pe langa cauza medicala iti propun sa iei in considerare faptul ca acel corp striga ceva nespus in cuvinte. Este un limbaj necunoscut nici medicului si nici pacientului, propriu, prin care corpul scoate la lumina o suferinta nespusa, innabusita. Cu ajutorul Metodei ESPERE si ascultarii somatizarilor este posibil sa fi scos la lumina si sensul acesta, cum de pacientul a lasat sa intre in viata sa la acel moment acea boala sau accident? Si originile pot fi multiple si posibil de ascultat prin simbolizare. Mai multe te invit sa descoperi aici.

Diminuez Iluzia Atotputerniciei medicale sau terapeutice. In aceste profesii pretioase sanatatii si vietii oamenilor cred ca este esential sa constientizez puterea si influenta pe care o pot exercita fata de pacienti. De aceea aceste 2 forte antagonice –  Iluzia Atotputerniciei si smerenia cred ca sunt ca un scripete la indemana fiecaruia pentru a le folosi pentru a face bine.  Pun in slujba pacientului tot ce am mai bun si renunt la a detine adevarul absolut. Pentru ca fiecare pacient este diferit, neincadrabil intr-o cutiuta fixa, si el stie cel mai bine pentru sine insusi si va decide cu adevarat ce ii este potrivit din ce ii propun. Renunt astfel sa dau verdicte despre viitorul si viata pacientului asa cum imi imaginez eu. Dimpotriva, il stimulez pentru a isi crea viitorul sau in starea de sanatate dorita.

Va propun sa va desfasurati in fiecare zi aceasta frumoasa munca avand incredere in capacitatile proprii fiecarui pacient de a se vindeca, pornind de la sprijinul pe care i-l oferiti.

Sper ca aceste randuri v-au fost de folos si daca aveti intrebari si neclaritati, astept sa imi dati de veste.

Fotografie de Daniel Frank din Pexels

i.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

In this article:
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Related articles