septembrie 11, 2019

Cand iti schimbi locul de munca I

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

“ Sa consideri serviciul ca un loc in care intri in relatie inseamna sa ai o privire diferita asupra ta insuti si asupra muncii, asupra celuilalt si a responsabilitatii, asupra felului in care se deruleaza relatia.”  Jacques Salomé

In continuare iti voi oferi cateva abordari relationale care sa iti fie de folos atunci cand faci o schimbare profesionala.

Pentru ca dincolo de toata partea administrativa, cred ca si noi insine avem nevoie de un mod de a incheia ceea ce a fost si a incepe ceva nou. Luand in considerare ca nu suntem roboti carora le-am apasat butonul de stop intr-un loc si apasam start in momentul urmator in cu totul alt loc. Si, cu cat mai putin stres posibil, cu atat mai bine.

  1. Incheierea a ceea ce a fost la fostul loc de munca

Pentru a avea energia si claritatea necesare pentru a incepe cu succes ceva nou este cred eu necesara ceva curatenie relationala.

Si pentru aceasta te invit sa iti iei un timp pentru a revedea ce ai trait la fostul loc de munca pe parcursul timpului, poate a fost sansa sa descoperi un nou domeniu. Si chiar sa scrii mai intai despre ce ai primit bun acolo, in mod concret, in relatiile importante – cu seful, cu colegii, cu subordonatii, cu clientii, cu angajatorul: comunicarea pe care ai avut-o cu colegul X, bonusul pe care l-ai primit pentru proiectul Y, cursul de comunicare la care ai participat, salariul care a fost platit la timp, mesajele de apreciere pentru munca ta. Ma intreb care sunt pentru tine lucrurile bune pe care le pastrezi de la fostul loc de munca.

Si pentru ca in orice relatie putem primi mesaje pozitive si mesaje negative, iti propun sa mai scrii si ce mesaje si comportamente ai primit pe parcusul muncii tale si au fost rele, toxice sau chiar violente pentru tine. Poate ca inchei jobul pentru ca ai primit o decizie de concediere, care a fost poate o violenta pentru tine. Poate ca seful a avut mai multe momente in care a avut un ton nepotrivit. Poate ca ai avut un coleg care ti-a spus „Ce mai faci si tu umbra pamantului pe aici, nu vezi ca mai rau ne incurci?” Poate ca un client, cand s-a enervat a spus „Sunteti o afacere de idioti!”. Toate aceste mesaje toxice, daca le pastrezi in interiorul tau iti afecteaza energia, increderea, iubirea de sine, viata ta. De aceea, in aceasta curatenie relationala iti propun sa te eliberezi de ele in mod simbolic, cu ajutorul Metodei ESPERE®:

  1. Reaminteste-ti situatia traita.
  2. Constientizeaza mesajele si/sau comportamentele primite
  3. Simbolizeaza-le, scotandu-le in exteriorul tau, scriind mesajele primite intre ghilimele si/sau gasind un obiect care sa reprezente comportamentul
  4. Elibereaza-te in realitate de ele aruncandu-le la pubela relationala, un cos de gunoi pentru deseurile relationale. (Sunt mai multe feluri de a face curatenie relationala, dar pentru ca in scris comunicarea este succinta, am ales sa va prezint aceasta maniera, in consultatii si ateliere puteti afla si alte modalitati)

Alege cum iti iei la revedere pentru ca „Omul sfinteste locul.” Te invit sa iti iei cate un moment pentru a pune in comun cu colegii, seful, subordonatii, clientii si furnizorii tai despre experienta ta, despre lucrurile bune pe care le-ai trait si pentru care esti recunoscator si feedback-ul tau legat de situatiile in care ai fi asteptat sa se intample altfel lucrurile. Iti propun sa folosesti cea mai importanta regula de comunicare: „Vorbesc despre mine celuilalt”, adica despre cum a fost pentru tine, ce ai avut nevoie, ce ai gandit, fara reprosuri, judecati. Tocmai pentru a nu ramane lucruri nespuse care pot sa reapara si sa explodeze cu alte ocazii, eventual la noul job.

 

  1. Ascultarea de sine inainte de a te arunca in a face

Te invit sa iti iei un timp pentru tine, de pauza intre cele 2 joburi, pentru a te recentra pe tine, pe ceea ce vrei sa realizezi si pe viata ta personala. Un timp de liniste de a „face” in care sa te reasezi, sa te asculti in ceea ce este si va fi important pentru tine in viata profesionala. Tu ce ai alege in aceasta pauza intre job-uri?

Pentru a putea avea un inceput cat mai util la noul job , te invit sa iti continui lectura aici.

 

Iata cateva aspecte relationale care te sper sa te ajute atunci cand ai o schimbare la nivel profesional. Daca ai nevoie de alte detalii sau ai si alte idei, de abia astept sa le aflu.

Foto de JESHOOTS.COM pe Unsplash

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][dt_fancy_title title=”Iti doresc inspiratie pentru a avea o noua viata profesionala implinita!” title_size=”h2″ title_color=”accent”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

In this article:
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Related articles