“Doliile succesive, necesare sau impuse existenţei noastre ar putea fi germenii unei evoluţii reale.” Jacques Salomé
Legaturile si relatiile care se rup, care dispar din viata noastra pot fi devastatoare si isi pot lasa amprenta asupra vietii noastre in feluri foarte perturbatoare.
“Viata este o succesiune de separari” am invatat de la Jacques Salomé, creatorul Metodei ESPERE®: fie ca este moartea cuiva drag sau ruptura unui cuplu; poate fi incheierea neasteptata a unui serviciu, plecarea dintr-o casa sau dintr-o tara; altele pot fi relatii de prietenie care se opresc brusc, moartea unui animal de companie care era deja un membru al familiei.
Felul in care alegem sa traim dupa un astfel de eveniment este esential. Pentru ca putem sa “supravietuim”, sa trecem chinuindu-ne de la o zi la alta sau putem sa alegem sa traim doliul si, in ritmul potrivit, sa vindecam in noi aceasta “ruptura”.
Ceea ce va propun este cea de-a doua varianta, in care sa reusim sa le dam voie trairilor noastre adevarate sa existe, sa aiba un timp si un spatiu in care se fie exprimate. Pentru ca deseori ajungem sa ne blocam emotiile din diferite motive :
Pentru ca « Nu e in regula sa plangi sau sa iti arati emotiile » , si chiar daca poate nu mai crezi in aceasta perpectiva invechita, s-ar putea sa se reactiveze aceasta interdictie in mod automat. Te invit sa inlocuiesti aceasta parere cu una sanatoasa pentru psihicul si corpul tau. Emotiile sunt de folos, au nevoie sa fie acceptate, manifestate, traite. Fie ca este vorba despre tristetea trezita dupa pierdere, fie ca este suferinta, fie ca este furie.
Pentru ca din punct de vedere cultural nu este acceptat faptul de a simti furie la moartea cuiva, dar ea poate exista. Pot fi furios pentru ca am ramas aici, pentru ca am fost parasit cand nu ma asteptam, cand aveam asa planuri frumoase impreuna. Iti propun sa iti dai voie sa exprimi aceasta furie daca exista in interiorul tau, sa o pui in cuvinte.
Pentru ca ratiunea ne spune ca nu avem motive. S-ar putea sa am multe argumente pentru care e mai bine fara un partener nepotrivit, fara un job la care nu eram respectat, plecat intr-o alta tara in care am mult mai multe perpective sau fara prietenul care s-a comportat inacceptabil pentru mine. Si totusi pierderea unei relatii care a insemnat mult pentru mine antreneaza de cele mai multe ori trairi importante. A le nega sau „rationaliza” inseamna sa neg acea parte din mine, care cel mai probabil va reveni pe neasteptate, la un mic gest aparent fara legatura.
Pentru ca ceilalti vor sa ne innabuse emotiile. A fi prezent cu adevarat cu emotia cuiva este ceva ce nu am fost invatati nici acasa nici la scoala. De aceea majoritatea dintre noi vom vrea sa ii „calmam” pe ceilalti, cu cele mai bune intentii: „Lasa, ca trece” „Nu ai de ce sa plangi, era doar un hamster. Stii ca traiesc maxim 2 ani.” „Nu mai suferi, era un dobitoc, bine ca ai scapat de el.” „Trebuie sa fii puternic.” Si cand primim astfel de replici, macar de dragul aparentelor, ne innabusim trairile. Va invit sa spuneti lucrurile de care aveti nevoie in astfel de situatii, daca aveti nevoie sa fiti singuri, sau dimpotriva,cu cineva, daca aveti nevoie sa fiti luat in brate sau poate de o acompaniere in tacere.
A incheia cu adevarat o relatie inseamna sa fac un proces de doliu, in care sa exprim ceea ce a ramas neexprimat, in care sa am grija de sentimentele mele, sa exprim emotiile mele. Pot face acest lucru eu insumi sau pot sa cer sprijinul cuiva pentru a ma acompania in acest proces. Metoda ESPERE® propune un proces de doliu, in care fiecare sa se regaseasca pe sine, altfel, integrand aceasta relatie pierduta. Astfel fiecare din noi putem pastra, ca pe o comoara tot ceea ce am primit bun pe parcursul relatiei si sa ne eliberam de ceea ce am primit si a fost rau, toxic sau violent. Putem incheia ceea ce a ramas neincheiat, nespus, neterminat, in mod simbolic, pentru a putea trai mai departe nefugind de ceea ce a fost, ci integrand tot ce ne poate ajuta sa ne construim in continuare.