Pentru a putea lega o relaţie de cuplu sănătoasa, Metoda ESPERE®, pe care o practic cu bucurie, ne reaminteşte că primul pas esenţial este să fii “dezlegat” de relaţia sau relaţiile tale anterioare, cu foştii parteneri / partenere.
Efectele „ne-dezlegării” de relaţiile tale anterioare
A termina o relaţie de cuplu este un proces dureros. Suferinţa poate începe cu mult înainte de a se încheia şi poate continua mulţi ani după. Şi acest lucru este valabil şi pentru persoana care ia decizia de separare, nu doar pentru cel care este “părăsit”.
Sunt amintiri, sentimente şi resentimente care pot rămâne şi în prezent şi să iţi polueze noua relaţie de cuplu:
Poţi să mai ai încă sentimente de iubire faţă de fostul / fosta; chiar dacă relaţia s-a încheiat, sentimentele nu pot fi oprite la comandă, ca pe un robinet pe care îl închizi.
Această iubire, dacă nu îi dai voie să existe şi să se stingă, să moară de moarte naturală, vei încerca să o înăbuşi în interiorul tău sau să o dai partenerului tău actual.
Doar că iubirea poartă un nume şi un prenume, este destinată unei persoane anume şi nu este transmisibilă. Iubirea pe care încerci să o dai altuia nu va fi primită de acesta, care aşteaptă să fie iubit el (pentru el), nevoind să primească iubire la mâna a doua.
Ura, resentimentele, furia
Poţi să mai simţi încă sentimente şi emoţii negative faţă de fostul / fosta şi faţă de modului de a se comporta în timpul relaţiei şi al rupturii.
Dacă nici acestora nu le faci loc şi nu le exprimi într-o formă care să nu fie una violentă, ele vor răbufni în relaţia ta actuală. Vei exploda la un mic gest sau cuvânt al celuilalt. Şi acesta se va întreba ce s-a întâmplat, ce e cu tine sau dacă aşa faci tu de obicei. Probabil se va indeparta.
Este exact ca şi cum eşti atins pe o rană necicatrizată. Cea mai mică atingere te face să sari în sus. Este esenţial să îţi îngrijeşti rana prin demersuri relaţionale pentru a ajunge să se cicatrizeze şi să doară mai puţin, în timp.
În afara acestor bagaje inutile pe care le poţi aduce in relaţie, mai sunt şi altele pe care este important să le cunoşti pentru a le contracara:
- Comparaţiile pe care le faci între actualul(a) şi cei (cele) dinainte
- Dinamica diferită a bărbaţilor şi femeilor, pornind de la biberonul relational diferit cu care au fost hraniti in copilarie, ajungand la dinamicile dorintei la barbati si femei si capacitatile diferite in ceea ce priveste convietuirea.