Cand suntem părinţi, ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii noştri, sa aibă o viata împlinită si fericita. Si depunem toate eforturile ca lucrurile sa iasă aşa.
Ceea ce poate pierdem din vedere este faptul ca atunci cand facem totul pentru copilul nostru, in locul lui, exista sansele sa ajunga sa traiasca exact opusul : neincredere in sine, nefericire si chiar esec. Pentru ca atunci suntem ca duhul din lampa, care sta la dispozitia copilului pentru a-i implini toate dorintele.
Iata in continuare ce inseamna sa faci in locul copilului tau, sa il supraprotejezi si cum anume poti schimba acest fel de a te comporta cu un altul, sanatos pentru copilul tau si pentru maturizarea lui .
Ce inseamna sa facem in locul copilului si sa il supraprotejam
Deseori observ la parinti ca pentru a evita conflictele si pentru a fi un parinte « bun » le fac pe plac copilului, spun DA si indeplinesc in locul lui dorintele pe care le are ; astfel ii antrenam pentru esec.
Vad des parinti sau bunici care hranesc copiii desi acestia o pot face ei insusi. Este creat un intreg sistem in care copilul „nu vrea sa manance” si pentru ca micutul sa nu „moara de foame” „trebuie” sa il hranim noi. Si pentru copil nevoia naturala de a se hrani conform nevoilor lui devine perturbata de ce si cat crede parintele ca are nevoie.
In aceasta era de consum vad multi parinti care cumva se simt „datori” sa implineasca toate dorintele copiilor, eventual imediat cand vor acestia, ca duhul din lampa magica, fara sa se opreasca la 3 dorinte.
Dintre cauzele faptului ca ne supraprotejam copiii :
-ne credem responsabili pentru fericirea sau nefericirea copilului
Ne dorim sa nu sufere, sa fie fericit. Nu suportam sa il vedem ca sufera, ca plange si atunci ii oferim tot ce vrea desi a invata cum sa tolereze frustrarea este un pas foarte important pentru evolutia lui.
– Daca noi am suferit, sau nu am avut suficient, copilul sa nu sufere.
Cu totii avem in interiorul nostru un fost copil. Si acel copil a suferit din motive ce tin de istoria personala a fiecaruia dintre noi. Cand avem copii, le dam acestora si ceea ce noi am avut nevoie si nu am primit. Hranim astfel fostul copil din noi prin intermediul copilului nostru.
Efectele asupra copilului
- Este antrenat pentru esec
Esecul poate aparea la scoala si apoi in viata. Pentru ca am facut noi in locul lui si am spus DA dorintelor, atunci cand se confrunta cu realitatea va fi frustrat si nu va sti cum sa gestioneze ceea ce ii se intampla.. Nu va stii cum sa faca fata, prin forte proprii, unui obstacol real.
- Are toleranta scazuta la frustrare
Va fi, la o varsta mai inaintata, ca un copil mic care face crize. Ceva nu este cum vrea el si se supara, poate deveni chiar violent. Violenta poate fi indreptata asupra altora sau asupra sa. De altfel vedem in mass-media foarte multe exemple de violenta si autoviolenta extrema la copii si adulti.
- Nimic nu are valoare
Pentru ca nu obtine nimic prin forte proprii, noi facem in locul lui, nu va acorda valoare unui lucru in care nu a investit efort. Deci ceea ce are, nu va stii sa valorizeze.
Noua jucarie pe care a vrut-o atata azi va fi uitata intr-un colt maine.
Mai tarziu se poate extinde la intreaga viata, care poate parea fara sens, fara valoare si atunci poate sa fie deprimat, poate ajunge sa faca gesturi distructive si autodistructive.
- Lipsa de incredere in sine
Cand facem totul pentru el, nu are sansa sa isi cunoasca propria valoare, nu depune efort pentru a-si realiza propriile dorinte si are « viata usoara ». De aici se naste neincrederea in sine, pentru ca nu stie ce poate sa faca singur si ce nu, nu stie sa-si dozeze efortul pentru a realiza ceva.
Vestea cea buna este ca putem sa schimbam felul in care relationam cu copilul nostru in orice moment si la orice varsta a acestuia. Depinde de fiecare din noi sa schimbam felul in care relationam cu copilul si sunt sigura ca nu va muri de nefericire si cerurile nu se vor narui.
Iti propun ca in saptamana aceasta sa observi :
- cate dorinte implinesti copilului tau, pe zi.
- de cate ori faci lucruri in locul lui pentru a evita ca el sa sufere sau sa depuna vreun efort.
Apoi te invit sa incepi sa il sustii pentru a isi realiza el insusi dorintele (sa ii arati cum sa stranga bani pentru a-si cumpara ceva ce isi doreste, sa faca un proiect pentru dorinta lui : efort, timp, etape, etc.). Sa il lasi sa incerce sa realizeze singur ce isi propune, in functie de varsta lui (sa manance el insusi, sa se imbrace el insusi, sa isi gaseasca el insusi job, etc.)