Eu privesc atasamentele si dependentele cam pe aceeasi linie, doar cu o intensitate diferita.
Tendinta noastra este ca atunci cand ne place ceva sa vrem sa il avem tot timpul. E dinamica atasamentului.
Dar cand incepe sa imi fie frica ca nu e bine fara el sau ca il pierd, atunci nu mai este bine pentru noi. Din momentul in care eu incep sa simt ca fara acel ceva sau cineva eu nu mai pot sa fac anumite lucruri atunci vorbim de o dependenta.
Claudia Jimeno
Dar cand incepe sa imi fie frica ca nu e bine fara el sau ca il pierd, atunci nu mai este bine pentru noi. Din momentul in care eu incep sa simt ca fara acel ceva sau cineva eu nu mai pot sa fac anumite lucruri atunci vorbim de o dependenta.
De exemplu, dependenta de cafea. Cati dintre voi beti cafea in fiecare zi? Si in momentul in care nu beti cafea ce vi se intampla?
De exemplu, cand eu eram dependenta de cafea, cand nu beam cafea ma simteam obosita si pe la 3 dupa-amiaza ma durea capul. Eu credeam atunci ca fara cafea nu o sa pot sa stau toata ziua treaza si sa fiu energica. Si dupa un timp, cand am inceput sa lucrez aceasta depedenta, mi-am dat seama ca pot sa fiu chiar si mai energica si fara cafea.
Ce se intamplase atunci in organismul meu era ca era atat de obisnuit sa aiba cafea si deja functiona altfel. Si atunci cand nu primea acea cafea la 3 dupa-amiaza imi dadea deja semne ca ii trebuie. Dar nu pentru ca ar fi firesc pentru organismul meu, ci pt ca eu il obisnuisem cu asta. Si, in plus, eu credeam ca fara cafea nu am cum sa resist la o zi de munca avand energie pana aseara.
Deci, si credintele noastre, si corpul nostru, functioneaza intr-o anumita armonie care ne ajuta fie sa fim sanatosi si sa crestem sanatatea si armonia din noi, fie pot, de asemenea, sa contribuie la mentinerea dependentelor.
Deci, va exista o schimbare in organism cand vorbim despre alimente si bauturi care ne va face sa dorim mai mult acel lucru ca sa putem mentine acea stare noua. Important este sa vedem ce anume ne face sa credem acele lucruri si ce anume ne face sa credem ca doar cu acele lucruri putem sa traim mai armonios sau sa ne fie bine.
Cand vorbim despre un atasament; sa zicem ca mie imi place sa beau bere. In momentul in care mie imi place si eu ma bucur de acea bere; sau mie imi plac dulciurile, prajiturile, inghetata. In momentul in care eu ma bucur de acel lucru, doar ma bucur. Dar, in momentul in care eu incep sa caut neaparat acea inghetata, prajitura, dulciuri sau acea bere sau alte tipuri de alimente acolo vorbim deja de o crestere a atasamentului care, in timp, ne poate duce la o dependenta.
Deci, ceea ce vreau sa vedeti si sa intelegeti este ca pornind de la ceva care ne place, obisnuinta face sa creasca acele lucrui astfel incat sa creasca atasamentul, sa creasca acea emotie sau senzatie pe care o avem si exista riscul sa devina o dependenta.
Claudia Jimeno