martie 10, 2017

Mama, sotie, profesionista, menajera, cat de bine jonglezi cu rolurile tale?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Stiai ca te ocupi de jonglerii? Ei bine da, jonglezi chiar foarte des si de altfel cu lucruri pretioase. Jonglezi cu rolurile tale, multe si foarte diferite. Cu totii avem, pe masura ce anii se adauga, din ce in ce mai multe roluri pe care nu doar le jucam, pentru a le lasa, impreuna cu costumul in cabina teatrului, ci le traim.

Voi descrie acum, ca exemplu, rolurile cele mai importante ale femeii; este o ocazie propice pentru a privi si exersa noi feluri de a trai; bineinteles, si pentru barbati sunt la fel de valabile jongleriile de roluri.

Iata in continuare cele mai importante dintre aceste roluri si posibilele provocari pe care le poti trai in fiecare dintre ele:

 

Fiica /fiul – este primul tau rol, atunci cand ai venit pe lume, acela de a fi fiica /fiul mamei si a tatalui tau, care la randul lor, au implinit rolul lor de parinti cat au stiut si putut mai bine; bineinteles, ca orice parinte, ceea ce au facut a scartait pe alocuri.

–    aici provocarea ta cea mai importanta este sa te diferentiezi de imaginea copilului ideal pe care si-l doreste fiecare dintre parintii tai, si care nu corespunde neaparat cu alegerile pe care vrei sa le faci in viata ta.

 

Sora/ fratele – este unul din rolurile care, la inceput, are cele mai multe sanse sa iti aduca tensiuni, certuri, conflicte.

 • provocarea este iesirea din mitul ca sunteti iubiti la fel, tratati la fel si recunoasterea nevoilor voastre proprii, poate foarte diferite de ale fratilor vostri;
 • o alta provocare de inceput este aceea a impunerii de catre familie a iubirii pe care “trebuie” sa o simtiti unul fata de celalalt; iubirea nu se comanda, nu vine la pachet impreuna cu sora sau fratele care au sosit pentru prima data de la maternitate.

 

Prietena(ul) – poate aparea la orice varsta si este in sfarsit o alegere deliberata; relatiile tale de prietenie se transforma mult pe parcursul anilor, unele se pierd, altele noi se creeaza. Ai nevoie sa fii ascultat si recunoscut asa cum esti acum, cum ai devenit.

 • provocarea cea mai importanta este sa poti sa iti faci timp pentru a trai acest rol, pentru ca nefiind legat de o nevoie de baza, este de obicei la coada listei de prioritati.

 

Sotie/sot (sau partener(a), sau iubit(a)) – este singurul dintre roluri care include si viata intima si este si cel in care te regasesti cel mai frecvent, pana la aparitia celui de  mama.

 • provocarea cea mai mare este aceea de a nu polua acest rol si implicit relatia cu toate celelalte:
  • faci ore suplimentare la serviciu si cand ajungi acasa nu mai esti in stare nici sa schimbi doua vorbe;
  • cand vii acasa vezi cat de dezordine este si ca nu ai avut timp sa faci curat si eventual raspunzi ceva partenerului tau, cu garnitura de nervi;
  • esti doar mama pentru copilul tau si nu mai esti sotie, iar acest lucru poate dura ani intregi.

 

Mama/tata pentru copilul sau copii tai, rol in care provocarea este continua, cu fiecare dintre varste, provocarile se schimba, nu bine zici ca stii sa faci fata unui lucru, ca apare altceva nou, care te prinde pe nepregatite.

 • una din cele mai importante provocari este de a indeplini acest rol de parinte in functie de nevoile copilului tau si nu in functie de ce crezi tu ca ar trebui sau ce ai fi avut nevoie tu in copilarie;
 • altceva de care sa tii cont este ca pe copii ii cresti pentru ca intr-o zi sa te paraseasca, sa duca viata lor fericita, independenti fiind de tine;
 • o ultima provocare de care te avertizam este capcana modelului sau contramodelului: uneori facem exact cum au facut parintii nostri, preluam modelul, fie ca este adaptat nevoilor copilului, fie ca nu este, si ne trezim ca le dam si noi ordine, ii punem la colt sau le admnistram cate o bataie “rupta din rai” cum era ea pe vremuri. Alteori suntem in contramodel – am fost nefericiti cu felul in care am fost crescuti de parinti si ne spunem ca nu vom face niciodata asa. Uitam ca au fost si aspecte bune si sanatoase in felul in care au procedat ei si facem invers doar ca sa nu facem ca ei.

 

Profesionistul(a) este un rol mai nou pentru femeie din perspectiva evolutiei umanitatii, care iti poate da multe batai de cap, pentru ca devine foarte dificil sa jonglezi cu toate rolurile tale atunci cand ai un program de lucru de minimum 8 ore pe zi.

–     provocarile in acest rol sunt multiple, daca iei in considerare ca pe langa pozitia ta, poti fi de asemenea sef si, bineinteles, subordonat, ai relatii cu colegi, clienti furnizori, deci multe alte subroluri, fiecare cu tensiunile, asteptarile si satisfactiile lui.

 

Cea/cel care face curat (casnica, merajera, colegul de apartament sau cum vreti sa numiti acest rol), rolul visat si dorit de orice femeie/barbat din momentul in care se naste J, dar care ne ocupa ceva timp zilnic.

 • provocarea cea mai neplacuta in ceea ce priveste acest rol este ca rezultatele muncii zilnice, saptamanale dispar (mancarea, curatenia, spalatul, calcatul) si par a nu se termina niciodata . Pentru barbati, ceea ce fac ei – instalatie electrica, bricolaj, etc. este vizibil si de durata, se pot mandri cu ceea ce au realizat pe parcursul atator ore in weekend.
 • din fericire, sarcinile casnice sunt de cele mai multe ori impartite intre membrii familiei moderne si atunci tie iti poate ramane timp pentru a il dedica altor roluri.

 

Tu insuti/insati – ultimul, dar nu cel din urma, este si faptul ca esti tu insuti, in relatie cu tine insuti, cu nevoile, dorintele si interesele tale, fie ca este pictura, lectura, Zumba, patinaj, masaj sau orice altceva ai chef sa faci, daca ai chef sa faci ceva. A sta pur si simplu, din cand in cand, este de-a dreptul terapeutic.

 • provocarea cea mai mare este sa te pierzi din vedere pe tine, nevoile si dorintele tale, nevoia de timp si de spatiu pentru tine. De aceea am compus exercitiul relational la inceput de primavara. Date fiind conditiile, speram sa iti acorzi timp mai mult si tie.

Exercitiul relational

 1. Alege-ti o zi in care sa faci acest exercitiu.
 2. Seara, inainte de culcare, scrie o lista cu rolurile tale si scrie in dreptul fiecaruia cat l-ai trait in ziua respectiva si ce ai facut efectiv in rolul respectiv.
 3. Acum priveste intreaga lista si vezi ce este bine si ce ai dori schimbat in termeni de timp petrecut si ce pui in fiecare. Poate vrei sa petreci mai mult timp jucandu-te cu copilul tau sau sa ai o iesire romantica cu partenerul tau. Aminteste-ti ca nimeni, la sfarsitul vietii, nu isi spune ca ar fi vrut sa munceasca mai mult. Deci daca vrei sa schimbi lucruri in rolul de profesionist, mareste eficacitatea actiunilor tale.
 4. Vezi cum anume poti ajusta programul tau ca sa poti acomoda schimbarile pe care le doresti. La ce anume vei putea renunta pentru a avea mai mult timp si energie pentru ceva ce ti se pare mai important.
 5. Care este primul lucru pe care esti pregatit sa il schimbi? Cum anume?
 6. De maine poti trece la actiune !

 

Ce zici, accepti provocarea? Inspiratie pentru a alege cum iti traiesti rolurile

 

* Reproducerea totala sau partiala a acestui text se va face doar cu acordul Centrului Amaneser si cu mentionarea sursei.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

In this article:
Stiai ca te ocupi de jonglerii? Ei bine da, jonglezi chiar foarte des si de altfel cu lucruri pretioase. Jonglezi cu rolurile tale, multe si foarte diferite. Cu totii avem, pe masura ce anii se adauga, din ce in ce mai multe roluri pe care nu doar le jucam, pentru a le lasa, impreuna cu costumul in cabina teatrului, ci le traim.
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Related articles