noiembrie 1, 2022

O călătorie de 20 de ani cu Metoda ESPERE®

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

A fost o data ca niciodata si de-adevaratelea o calatorie altfel, nici cu masina, nici cu avionul, trenul sau vaporul, ci una pe care am facut-o în ultimii 20 de ani cu Metoda de comunicare ESPERE®, creata de Jacques Salomé. Este pe cat de invizibila pe atat de vizibila. Am ajuns departe si in acelasi timp am ramas eu insami, acelasi loc al fiintei mele. Am fost in acelasi timp singura si impreuna cu mii de oameni.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”40363″ img_size=”800×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Inceputul calatoriei si intalnirile

Totul a pornit de pe un tărâm în care îmi trăiam viața cu destulă înnegurare și nemulțumire – in Bucurestiul anului 2002. Nu ma simteam prea bine cu viața pe care o duceam nici în relațiile personale nici la muncă. Speram la mai mult și la mai bine dar nu știam cum să ajung acolo.

Si cu aceasta dorinta si speranta am pornit. Si am avut, ca personajele din povesti, intalniri cu OAMENI, in relatie cu care am descoperit cine sunt astazi. Cred tare in proverbul romanesc „Omul sfinteste locul” si in cuvintele lui Jacques Salomé „Viata este facuta din intalniri si despartiri”.

Si pentru a iti respecta timpul, voi alege doar cateva momente din calatorie, cateva clipe din cei 20 de ani. Voi da „pe repede inainte” ceea ce am trait in ritmul „cresterii ierbii”.

Claudia Jimeno, fondatoarea Centrului AmaneSer, cu ajutorul căreia deschisesem deja porțile unor noi posibilități nebanuite din mine, mi-a vorbit despre acest fel de a comunica altfel și ocazia de a il descoperi la un atelier al lui Jacques Salomé pe care il organiza la Bucuresti. Am ales sa particip si sunt tare recunoscatoare amandurora si faptului ca in cursurile si conferintele lui am descoperit curcubeul vietii care exista in interiorul meu; si felul simplu si in acelasi timp extraordinar in care il pot impartasi si altora, pentru a deveni tot ce pot mai bun.

Prima rascruce si nasterea catre o noua viata

Multe din intrebarile mele dinainte isi gaseau raspunsurile. M-am simtit motivata sa invat mai mult, pentru ca gasisem o modalitate practica de a-mi trai viata asa cum visam, piste pentru intrebarile pe care le aveam despre cresterea copiilor si vindecarea trecutului nostru.

Atunci a fost o rascruce in drumul meu, momentul in care am hotarat sa incep calatoria personala si profesionala prin intermediul Metodei ESPERE®. In 2003 am inceput programul de formare de practicieni si formatori cu Aleth Naquet. Am avut ocazia si bucuria sa fac parte din primul grup de formare in Romania, organizat de centrul AmaneSer.

Apreciez enorm drumul de 19 ani impreuna cu formatoarea mea, Aleth Naquet, pentru lumina pe care a adus-o in hatisurile povestii mele de viata si claritatea cu care mi-a transmis Metoda ESPERE. O consider model de om, de dascal si ghid in a descoperi o noua paradigma de viata. Una in care indraznesc sa visez, sa creez si sa cer, respectandu-ma si pe mine, ceea ce nici nu concepusem ca ar exista.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”40350″ img_size=”800×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Bucuria calatoriei impartasite cu „fratii” ESPERE

Calatoria m-a adus impreuna cu colegiii mei intru Metoda ESPERE, 8 generatii pana acum. Si folosind concret aceasta comunicare am putut crea cu ei relatii de calitate, am avut momente profunde de descoperire a rezonantelor in povestea mea de viata si a lor. Toate acestea fac sa ma simt foarte aproape de ei, sustinuta in momentele fericite si in cele vulnerabile. Comunitatea romanilor care practica acest fel diferit de a comunica este pentru mine o oaza in care ma simt respectata si provocata catre noi posibilitati.

O parte dintre ei au devenit pe acest drum impreuna si prietenii mei (cine spune ca nu iti poti face prieteni adevarati la orice varsta?), pe care ii am alaturi in tot ce am intreprins in noua mea viata.

Si da, simt ca este o noua viata, cu energie eliberata de gunoaiele stranse din nestiinta – mesaje toxice si violențe. Intrasem in calatorie cu mult bagaj, parerile celorlalti despre mine, toti acei „trebuie” sa fiu si sa simt intr-un fel, in general sa fiu „perfecta”. Am ales incet incet sa nu mai port cu mine ceea ce nu imi apartine si mesajele sau relatiile in care nu ma regasesc.

Calatoria mea a capatat in mine culoare, energie si viata, am “indraznit viata mea” cum am auzit de la Jacques Salomé.

Nasterea unor relatii diferite cu familia – de la dezechilibru la un nou echilibru

Pe acest drum catre „mine insami” am reasezat si curatat relatiile cu membrii familiei mele si cu apropiatii mei, care au fost si sunt martorii transformarilor mele interioare, uneori dezechilibrante pana regasesc un nou echilibru. Inceputurile schimbarilor in felul meu de a vorbi si a fi au fost precum cele ale un copil care invata sa vorbeasca. M-am balbait la primele mesaje relationale „Eu simt, eu imi doresc, eu iti cer”. Uneori cred ca am inceput schimbarea cu plangeri si acuzatii despre ce nu fusese bine pentru mine demult. Pana la a ramane in capatul meu de relatie si a deveni responsabila pentru mine, cu adevarat a fost si este o calatorie sinuoasa si continua. Multumesc pentru rabdarea lor cu mine pe acest drum.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”40353″ img_size=”800×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Nasterea ca vorbitor in public

Alt moment al poveștii este acela cu mine, la colocviul Institutului ESPERE International de la Paris, in 2005. Eram pentru prima dată în fața unui public de peste 100 de persoane (printre care erau și Jacques Salome și Aleth Naquet),  căruia urma să mă adresez pentru prima dată într-o limbă alta decât cea maternă. Ce mi-a fost de folos in aceasta nastere intru vorbitul in public? Din fericire eram împreună cu colegele mele de formare este și foloseam unul din instrumentele metodei, simbolizarea marii emoții pe care o simțeam. A fost un moment atât de emoționant și am fost primită cu atâta căldură, încât îmi place extraordinar de mult să mă adresez publicului numeroase și să îndrăznesc să vorbesc în toate limbile pe care le cunosc.

Mi-a plăcut așa de tare să intru în comunitatea celor care folosesc și transmit Metoda ESPERE®, încât revin cu mare plăcere la fiecare eveniment al Institutului ESPERE Internațional.

 

Nasterea in rol de mama

In 2007 am devenit… mama, m-am nascut in noul rol. Astfel, asa cum mi-am dorit cred dintotdeauna, am putut sper sa-i ofer fiicei mele, inca de la inceputul vietii ei, o relatie suficient de sanatoasa, echilibrata si sa pot asculta nevoile ei in permanenta schimbare. Calatoria cu fiica mea a inceput dintr-un punct in care credeam ca deja stiu cum sa implinesc acest rol. Deja invatasem cu sarguinta acest lucru in cursurile de formare, si fiica mea era primul « Bebe ESPERE » din Romania , nascuta dupa ce terminasem formarea de baza. Si totusi, m-am regasit in dificultate in diverse situatii pe parcursul evolutiei ei. Am ajuns sa ma enervez, sa ii dau ordine, sa tip, tot ceea ce invatasem ca nu hraneste relatia cu un copil, dimpotriva, o deterioreaza. Mi-a fost greu sa ma recunosc astfel, eu formatorul in Metoda ESPERE si, de asemenea, mama care tipa. Pornind de aici, acompaniata de Aleth Naquet, de Claudia Jimeno si colegii de formare, am reusit sa ma ascult si sa revin in relatia parinte copil echilibrand ce dau, ce primesc, ce cer si ce refuz in mod relational, benefic. Relatia cu fiica mea este in continuare o provocare si ma bucura acest lucru, pentru ca ma ajuta aflu cum sa devin, in fiecare zi, un parinte potrivit ei si nevoilor ei.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”40359″ img_size=”800×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Nasterea in a transmite Metoda ESPERE®

Aplicarea Metodei ESPERE® in viata mea a eliberat multa energie creativa, care era blocata in violentele primite pe parcursul vietii mele. Eliberandu-ma treptat de acestea, am regasit energie pentru a implini dorinta mea de a face cunoscuta metoda cat mai multor oameni. Astfel mi-a implinit doua dintre nevoile relationale, nevoia de a crea si nevoia de a exercita o influenta.

De 15 ani, tot cu Metoda ESPERE® fac ceea ce imi aduce cea mai mare satisfactie: sa ii sustin pe oameni sa aiba relatii mai bune si sa depaseasca provocarile din relatiile lor de cuplu, parinte-copil, profesionale, relatiile amicale, cele profesor-elev, relatia cu corpul si descoperirea sensului bolilor si somatizarilor si bineinteles relatia cu sine, în consultații individuale și de grup.

Nasterea intru rasaritul fiintei mele si a muncii creative

Din 2010 fac parte din echipa Centrului AmaneSer, care a organizat in toti acesti ani programele de formare în România și îmi satisfac nevoia de a-mi crea și influența mediul prin realizarea de articole ilustrate pentru promovarea metodei în fața publicului larg. Sunt stimulata de feedback-ul pozitiv din partea cititorilor și participanților cu privire la simplitatea și profunzimea metodei și sper astfel să contribui la realizarea dorinței lui Jacques Salomé ca într-o bună zi comunicarea să fie predată în școli ca materie de studiu.

In Centrul creat de Claudia Jimeno am descoperit ca poti aduce pe lume proiectele la are visezi, in mod practic si responsabil. Ca valorile mele, evolutia si armonia se pot ancora in activitatile de zi cu zi. Ca este posibil sa lucrezi ce iti aduce cea mai mare satisfactie.

Cu aceasta metoda, foarte practica si vizuala, acompaniez copii (intre 3 si 18 ani) si adulti, in consultatii individuale (cu recunostinta am ascultat multe sute de ore in cei 15 ani).

Alaturi de cei carora le-a vorbit invitatia mea, am creat si animat probabil peste o suta de  ateliere, conferinte si cursuri deschise publicului, in sala si online, pentru adulti si copii, cupluri, părinți, profesori, tineri și echipe în companii. Raspund pozitiv invitatiilor venite de la cei interesati sa organizeze un eveniment de comunicare si relationare.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”40352″ img_size=”800×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Nasterea ca formator de formatori

Din februarie 2019 am sansa sa fiu primul si momentan singurul formator de formatori in Metoda ESPERE® acreditat in Romania. Aceasta parte a povestii a pornit din nou de la propunerea Claudiei Jimeno, care a vazut acest potential in mine. Am indraznit sa sper ca pot deveni ceea ce isi imagina ea si am raspuns DA provocarii.

A fost si este o ocazie permanenta de a ma asculta, pornind de la dorinta de a propune celor care vor sa transmita metoda o relație de calitate, bazata pe responsabilitate, respect și evoluție reciprocă.

Imi place atat de mult serviciul meu incat ofer celor care aleg aceasta cale sa invete si sa transmita mai departe acest fel sanatos de a comunica. Astfel ii acompaniez catre o noua profesie pe care sa o practice cu bucurie si satisfactie. Pot sa adauge muncii lor actuale instrumente practice, cu impact pozitiv. Astfel ii invit sa contribuie activ pentru a schimba in bine lumea in care traim, pornind cu a-si transforma propria viata asa cum aleg si viseaza.

Nasterea ca prima romanca secretar al Institutului ESPERE International

In calatoria mea a aparut si un pas catre departe, la inceputul lui 2019, cand am primit invitatia de a face parte din consiliul de administratie a Institutului ESPERE International, federatia formatorilor si consultantilor din toata lumea si ma bucur sa contribui la sustinerea comunitatii prin organizarea de evenimente, ultimul fiind colocviul ESPERE de la Paris din iunie 2022. Reprezint cu bucurie Romania in comunitatea internationala.

Cum continua calatoria

Surprinzător este că în acești ani cu Metodei ESPERE am călătorit prima oară cu avionul, cu TGV-ul, cu un vas de croaziera și am avut bucuria să conduc în mașina mea pe creatorul Metodei ESPERE® Jacques Salome și pe formatoarea mea Aleth Naquet. Era cat pe ce sa ma urc in balon, dar aceasta poveste o voi spune alta data.

Si ultima lucru pe care il adaug este, ca descopar, in toti anii de atunci incoace, cum sa… am grija de … mine. Caci de la mine vin toate, nu in mod egoist, ci din dorinta de a fi bine cu mine si apoi cu adevarat disponibila in relatie cu ceilalti.

Si… in loc de am incalecat pe o sa, intind catre tine o esarfa, care reprezinta o relatie, pentru ca povestea continua si sunt curioasa sa aflu despre propria ta calatorie.

Apreciez intalnirea cu fiecare om si universul sau interior. Simt recunostinta de a fi martora a evolutiei lui si a nebanuitei creativitati de a depasi provocarile.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”40364″ img_size=”800×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

In this article:
Dezvoltarea personala la AmaneSer, drumul lui Cati Calin catre rasaritul fiintei ei in 21 de ani.
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Related articles