iunie 12, 2020

Stop sedinte plicitisitoare si inutile!

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Vei afla in continuare despre un instrument simplu de folosit pentru a transforma sedintele la care participi in intalniri pline de sens. Si care sa iti fie de folos maxim in munca ta.

 

Cum se desfasoara si ce rezultate au de obicei sedintele

Te invit sa vezi daca te-ai regasit si tu in aceste situatii:

 • Sunt intrerupt foarte des si imi pierd ideea si rabdarea.
 • Vorbesc doar 2 sau 3 participanti din toti, de obicei aceiasi.
 • Avem „dialogul surzilor”. Pare ca desi vorbim, nu ne auzim.
 • Sedintele dureaza mult timp. Si ma intreb cand mai am timp sa implementez ce am decis.
 • Un subiect acapareaza toata sedinta. Celelalte sunt sunt inghesuite rapid si ineficient la final
 • Desi am avut sedinta, nu se intampla nimic dupa. Deciziile nu sunt asumate.
 • Ma plictisesc pentru ca se reiau aceleasi discutii.
 • De obicei ies din sedinta stors de energie. Imi e greu sa ma mai concentrez la ceva.
 • Ma intreb daca se gandeste cineva la analiza cost/beneficiu pe timpul platit al fiecaruia dintre cei prezenti.

Iata ce am mai observat in experienta mea de lucru in resurse umane in organizatii mari. Cu cat cineva inainteaza pe scara ierarhica, cu atat petrece mai mult timp in sedinte. Deci implicit cresc si costurile in bani si energie.

Iata deci cate motive am pentru a iti propune acest instrument al Metodei ESPERE® :

Bastonul cuvantului

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_single_image image=”38693″ img_size=”800×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Te va ajuta sa te exprimi fara sa fii intrerupt. Este un obiect fizic, pe care poti sa il alegi impreuna cu colegii tai.

 

Cum il folosesti?

Iata cele 3 reguli simple de folosire. Astfel calitatea comunicarii in sedintele tale va putea creste considerabil:[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38694″ img_size=”800×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

 • Nu mai sunt intreruperi, pana cand bastonul nu este lasat jos de cel care vorbeste
 • Ceilalti vor putea sa asculte cu adevarat. Fara sa sara cu raspunsul sau contrazicerea,
 • Cand ia din nou cineva bastonul, va vorbi despre sine. Nu va mai desfiinta ce a spus cel dinainte. „N-o sa mearga niciodata!” Devine „Eu cred ca va fi dificil de implementat.” Va fi o parere si nu un verdict. Vom putea construi impreuna ceva implementabil.
 • Fiecare vorbeste despre el, in mod autentic: „Eu am nevoie de sprijin in implementarea actiunii x din proiect.” In loc de „Proiectul de gresit” sau „Ca de obicei, numai unii muncesc.”
 • Cel care vorbeste alege sa spuna esentialul, fara a monopoliza. Asa va putea scadea pliciseala. Si vom putea trata toate subiectele de pe lista.
 • Fiecare are dreptul sa ia cuvantul. Discutia nu va fi monopolizata de aceleasi persoane.
 • Regula este de a se asculta inainte pentru a pune in comun. Asa va putea creste considerabil calitatea comunicarii. Astfel, deciziile luate impreuna vor putea fi asumate de fiecare. „Da, sunt de acord cu propunerea. Si ma angajez sa trimit pana joi catre vanzari propunerea.” „Da, si eu, la vanzari, am auzit dificultatea la productie. Si de acum voi comunica cu x de la productie inainte de a oferi schimbari clientului.”

Iata, chiar si spinoasele sedinte intre departamente ar putea fi fructuoase.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38696″ img_size=”500×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Daca te intrebi cum sa il folosesti deja, ma bucur. Pentru ca orice obiect poate fi desemnat ca baston al cuvantului.

Exemple de obiecte alese

Eu, la cursuri, am ceva care seamana cu o bagheta magica.

Poate fi o creanga descoperita intr-un team-building impreuna cu echipa ta. Sau un obiect la care sa contribuie fiecare pentru a il personaliza.

Altii au avut inspiratie pentru a alege frumoase linguri traditionale pentru a fi bastonul cuvantului.

In clase de elevi, pentru circulatia facila, au fost si mici mingii ale cuvantului.

Este util in orice dialog la care participa cel putin doua persoane, mai ales atunci cand de obicei comunicarea este dificila. Si in familie, la scoala, la cursuri.

 

Daca ai nevoie de putina inspiratie, te astept la unul din cursurile mele, la care Bastonul cuvantului este nelipsit. Si cu ajutorul lui, multe persoane au pus in comun lucruri valoroase despre sine. Unii chiar s-au auzit pe ei insisi. Asa cum nu o mai facusera pana atunci.

Iti urez inspiratie in a folosi bastonul cuvantului in sedintele tale,

pentru a te spune si a fi ascultat.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

In this article:
Vei afla in continuare despre un instrument simplu de folosit pentru a transforma sedintele la care participi in intalniri pline de sens. Si care sa iti fie de folos maxim in munca ta.
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Related articles