“ As vrea sa reamintesc ca sunt 8 ore sau mai mult din viata mea pe care le vand in fiecare zi lucrand si sunt sensibil la calitatea vietii mele in acest timp. Caci se va repercuta asupra ansamblului existentei mele si a relatiilor mele.” Jacques Salomé
Sper ca ai beneficiat de prima parte a acestui articol, prin care sa inchei cu adevarat ce a fost la locul de munca anterior si ti-ai luat un timp pentru tine insuti inainte de prima zi de lucru. Citeste mai multe aici
Iata ce te invit sa iei in considerare in noul cadru profesional:
- Seteaza cadrul relational pentru noul job
Pentru a avea cat mai putine probleme la noul job iti propun sa concretizezi cu noul sef si colegi : Ce astepti, ce dai si care sunt zonele tale de intoleranta, Carta de viata relationala.
Pentru ca totul poate parea minunat la inceput si totusi fiecare persoana este diferita si modul de a face lucrurile este de asemenea foarte particular. Poate parea ca v-ati inteles si de fapt ce faci sa nu fie deloc ce asteapta managerul tau.
Mai intai tu pentru tine:
- ce astepti concret de la seful tau privind comunicarea, programul de lucru, sarcinile, deciziile, feedback-ul, instruirea, etc.
- Ce esti dispus sa oferi, cat timp, ce cunostinte, ce abilitati, ce mod de comunicare, respectarea regulilor, a programului, etc.
- Care sunt zonele tale de intoleranta, adica ce anume este de neacceptat pentru tine si daca se intampla iti depui demisia?
Apoi sa il inviti si pe celalalt sa le detalieze, foarte concret, pentru ca „astept respect” inseamna concret lucruri foarte diferite pentru fiecare. „Pentru a comunica, concretizez” este o regula importanta de comunicare relationala.
Si apoi sa le punem in comun pentru a vedea cum se pozitioneaza celalalt legat de asteptarile mele, eu fata de ale lui si luam la cunostinta despre zonele de intoleranta.
Astfel vom fi dezamorsat multe neintelegeri viitoare si vom putea incepe mai eficient sa lucram impreuna.
Stiu ca pare ca ocupa timp la inceput, dar salveaza multe alte probleme care pot surveni mai tarziu, pentru ca nu stiam ca pentru tine venitul la timp este foarte important si nici tu nu aveai de unde sa stii ca pentru mine tonul ridicat este o zona de intoleranta.
Bineinteles, cel mai util este sa poti pune in comun macar esentialul acestor lucruri inca de la interviu, inainte sa iei decizia de a te angaja, si se poate rafina pe parcurs.
- De ajutor la acomodare
Resursele umane sunt una din pasiunile mele si te anunt ca de obicei dureaza cel putin 6 luni pana cand un nou angajat poate ajunge la performanta. De aceea te invit la blandete fata de tine insuti daca „nu iti ies lucrurile din prima”.
Relatiile sunt esentiale. Aceasta este pasiunea mea centrala, cum sa ii sustin pe oameni sa aiba relatii implinite si de aceea iti propun sa acorzi prioritate crearii de relatii pozitive cu fiecare din cei cu care interactionezi, in jumatatea ta de relatie cel putin. Oamenii sunt cei care aduc valoare si sens unui lucru si te invit sa oferi mesaje pozitive, de apreciere autentica celor cu care lucrezi. Sunt hrana vie a relatiilor.
Mize necunoscute. Venirea cuiva nou in echipa poate fi o sursa de stres nu doar pentru cel nou, ci si pentru membrii echipei, pentru ca va fi nevoie de timp pentru formarea acestuia, explicatii, rabdare si de ce nu, tot felul de lucruri nespuse de colegi sau chiar sef. „Oare vine sa imi ia locul?” „Oare a primit un salariu mai mare, sau ca al meu?” „Oare e mai bun decat mine?” Acestea pot influenta comunicarea si adaptarea ta. E adevarat ca intamplandu-se in mintea celuilalt, in capatul lui de relatie nu putem sa ii scoatem gandul din cap. Ce iti propun sa faci este sa oferi mesaje clare, coerente, care sa incurajeze cooperarea, vorbind despre tine si invitand la un dialog constructiv.
Dinamica frica-dorinta. Inceputul unui job nou poate sa trezeasca frici – de esec, de evaluare, de schimbare, de a nu fi la intaltime, etc. Te invit sa nu incerci sa le innabusi daca apar, ci sa le accepti cu interes si curiozitate, sa le asculti. „Simt teama, oare ce imi imaginez ca s-ar intampla? Pai sa nu ma acepte dupa perioada de proba” Apoi sa descoperi DORINTA din spatele fricii, „Ce imi doresc de fapt? Sa primesc un raspuns pozitiv, de angajare definitiva dupa perioada de proba.” Te invit sa mergi la noul job mai degraba cu aceasta dorinta inainte, in loc de frica. Ea este cea formulata pozitiv si pentru ea poti construi un plan de realizare. Ce poti face concret pentru a realiza dorinta ta?
Iata cateva aspecte relationale care te sper sa te ajute atunci cand ai o schimbare la nivel profesional. Daca ai nevoie de alte detalii sau ai si alte idei, de abia astept sa le aflu.