Creierul – Manual de utilizare
Sorin Lucaci | PR Editura Herald
Putem sa ne sculptam propriul creier? Sa ne imbunatatim performanta intelectuala, psiho-emotionala si pe cea fizica?
Ne-ar fi de mare ajutor sa putem interveni asupra mecanismelor care stau la baza nesigurantei, anxietatii, stresului sau pur si simplu sa depasim starea de lipsa de valoare care ne limiteaza uneori. Pentru aceasta este de ajuns sa vedem cum functioneaza creierul, aceasta masinarie minunata, i-am putea spune, si foarte complexa, pe care o primim fiecare inca de la nastere.
As merge in discutia noastra mai mult pe strategiile prin care noi putem sa ne controlam gandurile, mintea, poate prin intermediul mediatiei sau prin intermediul rugaciunii sau prin alte forme de practica spirituale prin care ne putem schimna anumite programe mentale, anumite tipare relationale, credinte limitative care ne impiedica, de cele mai multe ori, sa avem o viata implinita si lipsita de sens.
Claudia Jimeno | Specialist in dezvoltare personala si crestere spirituala
Buna, Sorin! Si ma bucur sa fiu, din nou, alaturi de tine. Rasfoind cartea chiar mi-a placut foarte mult felul in care este structurata si felul in care aduce informatii legate de partea noastra fiziologica si cum ajunge si pe partea emotionala si felul in care noi functionam pe partea aceasta neruronala si a creierului.
Si, este vorba, asa cum spuneai si tu, de anumite strategii si anumite tehnici pe care noi putem sa le facem astfel incat sa imbunatatim felul in care noi relationam cu noi si cu ceilalti. Aceste lucruri se pot invata. Creierul nostru are aceasta calitate, aceasta plasticitate, de a invata, de a introduce informatii noi in cele care existau deja si in felul acesta el se imbogateste si ne aduce o arie mai mare, nu doar de cunostinte, ci si de abilitati, vorbim despre modalitati de a face anumite lucruri, vorbim de capacitatile noastre, vorbim de capacitatea lui de a schimba anumite credinte atunci cand ne dam seama ca nu mai sunt folositoare si atunci acea schimbare de credinte poate sa aduca o schimbare emotionala, poate sa aduca o schimbare la nivel de atitudine, poate sa aduca o schimbare la nivel de valori sau la nivel de sensul pe care noi il vedem la un moment dat in viata noastra.
Deci creierul nostru si felul in care el functioneaza legat de structura lui interioara, legat de capacitatea neuronilor de a se conecta intre ei si de a transmite informative; felul in care el se organizeaza pentru a gestiona tot ce inseamna corpul nostru, hormonii, neurotransmitatorii si tot ce avem nevoie astfel incat sa putem merge mai departe. Si, tocmai de aceea putem intra in stari emotionale negative si in acelasi timp putem iesi din ele. Ceea ce mi se pare foarte interesant este ca, din ceea ce am observat, creierul nu pierde anumite capacitati sau nu pierde ceva deja invatat. Odata invatat ramane in interiorul nostrum pana cand vom putea sa folosim acea informatie sau candva o sa avem nevoie de cunostintele respective, abilitatile respective sau capacitatile respective.