Tuturor ne place sa primim cadouri, si mai ales cadouri care ne plac. Care ne surprind intr-un mod tare placut. Dar mesaje cadou ?
Legatura stransa dintre mesaje si relatii
Vrem si sa avem relatii pline de viata. De aceea este esential sa avem grija ce lasam sa circule in ele. Metoda de comunicare ESPERE® ne propune sa vedem relatiile ca pe canale. Sa le reprezentam prin esarfe, fulare. Care se intind de la mine la celalalt. Aceasta vizualizare ne ajuta sa fim mai constienti de ceea ce „curge” in interiorul fiecareia dintre ele.
Sunt ele poluate precum apele din jurul marilor orase ? Cu „gunoaie” relationale? Mesaje toxice, violente, certuri ? Sau sunt limpezi si curgatoare ca un parau de munte?
Ca sa le pastram curate si pline de viata una din cai este cea a mesajelor. Daca trimit celuilalt mesaje cadou, de apreciere. Si daca primesc si eu mesaje cadou.
Cum recunosti un mesaj cadou?
Dupa ce primesti un mesaj te invit sa asculti ce se intampla in interiorul tau :
- Simti mai multa energie ?
- Ti-a crescut pofta de viata ?
- Simti mai multa incredere in tine insuti?
Daca asa este, atunci acel mesaj a fost bun pentru tine, ca un cadou.
Daca efectul a fost invers, atunci este foarte posibil sa fie un mesaj toxic.
Cel care primeste mesajul ii da sensul
Da, poate pare bizar. La capatul meu de relatie, sunt responsabil de ce traiesc. Si cum fiecare e diferit, are stari diferite.
Acelasi mesaj « Ce frumos te-ai imbracat azi .» poate fi un mesaj cadou pentru cineva si un mesaj toxic pentru altcineva « Adica pana acum m-am imbracat prost ? »
Majoritatea mesajelor pe care le spunem pleaca de la noi cu cele mai bune intentii. Dar te invit sa pastrezi aceasta informatie. Pentru celalalt poate sa « pice » bine sau rau. Si aceasta nu mai depinde de mine.
Exemple de mesaje cadou
Ce depinde de mine este sa am grija sa trimit mesaje pozitive, de apreciere.
- pot fi mesaje verbale („Ma bucur tare ca ne vedem azi.”)
- sau mesaje nonverbale (o imbratisare, un zambet, o mangaiere).
- incep cu „Eu” („Ma ispira mesajul tau”, „Eu cred ca ai pictat minunat copacii”). Pentru ca este perspectiva mea asupra celuilalt. Cum mi se pare mie ce a facut sau ce a zis.
- Sunt autentice « Imi plac foarte tare plimbarile cu tine »
Cate mesaje cadou sunt necesare?
Cu cat mai multe, cu atat mai bine. Din pacate, cu cat relatia exista de mai mult timp, cu atat mesajele cadou dispar. Se transforma in critici si reprosuri. Si atunci relatia are de suferit. Si starea celui care le aude. Ii scad energia, increderea si cheful de viata.
Obiceiuri la despartire si revedere
Mesajele cadou sunt tocmai bune cand ma despart de celalalt (partenerul, copilul, colegul, etc.) Si de asemenea cand ne revedem. « Iti urez o zi minunata ! » « Ce bucurie simt ca te revad ! »
Tocmai cand nu suntem impreuna mai mult timp. Relatia este ca un rezervor gol. Are nevoie de hrana. Si mesajele cadou, pozitive sunt hrana relatiei.
Te invit sa trimiti un mesaj cadou chiar azi intr-una din relatiile tale. De exemplu copilului tau, partenerului, elevilor tai, parintelui tau. Astept vesti despre cum a fost.
Iti multumesc pentru ca ai citit aceste randuri. Sper sa iti fie de folos pe mai departe in relatiile tale.