octombrie 2, 2020

Relatia profesor – elev. Cat conteaza?

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Oare ce conteaza mai mult? Materia? Programa? Profesorul? Elevul? Scoala? Fiecare are un rol in ce se intampla la scoala. Dar totul poate fi gestionat cu mai mult succes daca relatia profesor – elev este de calitate.

Iata cateva cai de a reusi ca invatarea si scoala sa devina o bucurie pentru fiecare, si elevi si profesori.

Fie ca ne vedem fata in fata. Fie ca lucram online. Si mai ales daca relatia este intermediata de tehnologie.

Dorinta si realitate in relatia profesor – elev

Cu totii vream ca scoala sa fie un loc in care sa ne simtim bine. In care sa reusim sa dezvoltam potentialul.

Doar ca observ atatea probleme in scoala de acum: copiii demotivati, neinteresati. Conflicte.

Si intre profesori si elevi. Intre elevi . Intre profesori si parinti chiar. Note proaste. Exces de materie. Profesori care sunt secatuiti de energie. Si isi pierd placerea de a preda.

Primul pas conteaza in relatia profesor – elev

Stii deja cat de mult conteaza prima intalnire intr-o relatie. Da tonul a ceea ce va urma.

De aceea iti propun sa folosesti acest timp in mod intelept. Pentru a incepe sa construiesti o relatie de calitate cu fiecare dintre elevii tai.

Iar daca esti elev sau student, de asemenea. Chiar daca nu conduci tu intalnirea, ci profesorul. Felul in care alegi sa vorbesti si sa te prezinti conteaza foarte mult.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38556″ img_size=”800×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Dorintele in relatia profesor – elev

Iti propun sa incepi prima intalnire cu elevii pornind de la dorinta ta. Ce iti doresti pentru fiecare dintre ei. Ce face ca ai ales aceasta profesie si aceasta materie? Ia contact cu bucuria si entuziasmul tau. Acceseaza frumusetea si bogatia subiectului pe care il predai. Si comunica despre acestea cu elevii tai.

Iata cum ar suna dupa mine mesajul:

„Imi doresc ca la sfarsitul acestui an scolar, fiecare dintre voi sa reuseasca sa cunoasta si sa realizeze …”

Eu transmit comunicarea relationala prin Metoda ESPERE si mesajul meu este: „Imi doresc ca la sfarsitul intalnirii noastre fiecare dintre voi sa stie sa gestioneze mesajele toxice care ii sunt transmise, pentru a-si pastra energie, increderea si cheful de viata.”

Te invit sa pornesti cu o astfel de dorinta la fiecare intalnire de peste an.

Mesajul tau catre elevi cum ar suna?

Fiecare relatie este vie si diferita

Relatia profesor elev conteaza enorm. Este baza fara de care cunoasterea nu poate trece de la profesor la elev.

Metoda ESPERE propune un mod foarte practic de a imbunatati relatiile. Prin vizualizare.

De aceea primul pas este sa le vedem. Relatiile sunt ca un canal, ca un fular sau esarfa in care fiecare tine un capat.

Si fiecare profesor are o relatie vie si diferita cu fiecare dintre elevii sai.

Relatiile tale cu elevii cum arata? Sunt colorate, pline de viata? Sau Negre, innodate, in culori mohorate?[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_single_image image=”38867″ img_size=”800×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Pastreaza calitatea relatiei profesor – elev

Relatiile nu merg bine de la sine. Exact ca o planta de care uitam sa avem grija. Si relatia poate sa se deterioreze si sa sufere.

De aceea te invit sa pastrezi o comunicare deschisa cu fiecare din elevii tai. Constientizand manunchiul de esarfe pe care il pastrezi in mana ta in fiecare ora.

Cum pot oferi tot ce am de oferit (cunostinte, experienta, activitati)? Care este modalitatea cea mai potrivita pentru X?

Daca observi ca o relatie sufera, te invit sa ii acorzi putin timp. Cu cat omit sa abordez o dificultate, cu atat ea se poate adanci.

Nu este nevoie decat de 2 minute de disponiblitate si ascultare. Elevii au o mare capacitate de a gasi solutii la care noi adultii poate nu ne-am gandit. Si putem ajunge din nou sa contribuim fiecare la o relatie plina de viata.

Am pus in lumina cateva posibilitati pe care le putem avea pentru a imbunatati scoala si invatarea. Un mic pas care poate aduce cu sine multe satisfactii.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

In this article:
Totul poate fi gestionat cu mai mult succes daca relatia profesor – elev este de calitate. Iata cai de a reusi ca invatarea si scoala sa devina o bucurie.
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Related articles