Violenta este pe lume foarte raspandita. Violenta in scoala poate sa ia forme grave. Care sa afecteze copiii si adolescentii in moduri foarte profunde. De aceea este esential sa actionam.
Cum apare violenta in scoala
Poate sa fie deja un stil al scolii.
In care elevii mai noi sunt ridiculizati de cei mai vechi. Sau chiar batuti.
Distractie sau violenta?
Sau poate sa porneasca de la nevoia de distractie a elevilor. Si sa ia o tinta anume. Si sa se transforme in acte punctuale de violenta. Sau chiar in bullying.
De la neintelegere la violenta
Poate sa apara de la o neintelegere. Cineva a luat stiloul altcuiva fara sa il ceara. Sau a cerut dar nu afost auzit. Si situatia poate sa escaladeze in violenta verbala sau chiar fizica.
Violenta de la profesori
Violenta poate fi inceputa uneori chiar de profesori. Care pot sa puna accentul pe anumite trasaturi nepotrivite ale unui elev. Si apoi colegii lui sa continue. Si sa insiste cu cuvinte „grele”.
Violenta in familie
Cei 7 ani de acasa isi spun si aici cuvantul. Daca am vazut sau primit cuvinte violente sau bataie acasa, creste probabilitatea ca voi face si eu acelasi lucru.
Ce pot face daca sunt martor la violenta in scoala
Este esential sa nu te faci ca nu vezi. Sa lasi lucrurile asa. Pentru ca iti e frica de consecinte. Asa cel mai probabil vei primi si tu acelasi tratament cu violenta. Cu alta ocazie.
Sa evaluezi riscul. Nu te invt sa faci gesturi care te-ar putea pune in pericol. Pe tine sau pe ceilalti.
Dar vorbeste. Spune-ti pozitia. Gaseste-ti aliati.
Fie ca spui ceva pe loc. „Iti cer sa te opresti din a vorbi astfel.”
Fie ca apelezi la un aliat – profesor, parinte, director, coleg, prieten, politie, Comisia de prevenire si combatere a violentei in scoala. Da exista legislatie in acest sens.
Iata cum te sprijina acest video cu Cati Calin si cu ajutorul Metodei ESPERE.
Multumim pentru fotografie brother’s photo din Pexels