Deseori la serviciu ajungem sa ne irosim timpul si energia in conflicte si neintelegeri. Pentru a le ocoli sau depasi, te invit sa testezi regula de igiena relationala a Metodei ESPERE®
Fac diferenta dintre persoana si comportamentul ei.
Cum de ajungem la conflicte?
Pentru ca suntem obisnuiti sa punem etichete, mai ales atunci cand un comportament trezeste in interiorul nostru neplacere si iritare. Si astfel nu mai vad persoana din fata mea, ci doar acel comportament.
Cu seful
Seful care ridica tonul devine pentru mine “isteric” sau “imposibil” sau “mereu tipa”. Si cand ma gandesc la el sau e necesar sa vorbim, voi evita. Pentru ca daca “e isteric”, e ca si cum orice as face sau zice, el oricum “mereu tipa”. Si voi ajunge sa nu ii mai spun nimic, sa ma feresc sa vorbim. Cu timpul, seful probabil va ajunge sa tipe din nou. Pentru ca lipsa de comunicare aduce de obicei probleme, erori, neintelegeri. Si cercul vicios se reia.
Cu colegii
Colega care a facut rapoarte cu erori poate sa devina pentru mine, confundand-o cu acest comportament: “incompetenta” “proasta” si “Sigur o sa imi dea un raport gresit.”. Ajung sa o privesc doar prin acesti ochelari. Si o sa imi dau ochii peste cap cand trece pe langa mine. Sau sa o intreb de 10 ori daca a verificat bine datele. Ne cred ca va fi pera placut pe termen lung daca avem de colaborat frecvent.
Cu clientii
Clientul care intreaba de mai multe ori acelasi lucru poate sa devina “prost” sau “Iar o sa trebuiasca sa ii dau 1000 de explicatii.”
Ai avut si tu astfel de exemple de-a lungul timpului? Cu sefii tai, colegii, clientii, furnizorii?
Acest fel de a nu mai vedea persoana de comportamentul fata de care simt neplacere imi poate aduce multe probleme mai tarziu.
De aceea iti propun sa folosesti regula de igiena relationala:
“Fac diferenta dintre persoana si comportamentul ei.”
si sa comunici altfel, cu folos in relatiile tale profesionale si personale:
Cu seful
Dupa ce seful a ridicat tonul in loc sa tac si sa imi spun ca „e isteric” pot alege, dupa ce emotia lui a trecut, sa spun ce am trait eu si ce ma astept in relatia noastra profesionala: „Cand aud un ton ridicat nu mai pot asculta in continuare. Astept sa aud un ton calm pentru a putea comunica.”
Cu colegii
Cand primesc un raport care contine erori, pot sa comunic colegei despre acestea si sa gasim o abordare utila pe termen lung in colaborarea noastra:
„Am observat cateva date incorecte in raportul pe care l-am primit. La coloana x randul 10 si la capitolul 2 randul 5. Te invit sa vorbim pentru a finaliza situatia la zi. Multumesc.”
Cu clientii
Primesc multe intrebari care se repeta de la un client. In loc sa il consider pisalog sau prost, pot propune ceva diferit. O discutie in care sa raspund intrebarilor eventuale, iar de data aceasta voi verifica intelegerea lui. „Sper ca mam facut inteles de data aceasta. Pentru a fi sigur, va propun sa imi spuneti ce este clar pentru dumneavoastra acum.”
Sau dincolo de acele intrebari, sa fiu deschis sa ascult interogatia din spatele ei. Oare ce vrea sa spuna clientul cu atatea intrebari?
- Ca are nevoie de altfel de comunicare?
- Ca are temeri in legatura cu contractul?
- Ca nu vrea sa pateasca ceva ce a trait in trecut cu un alt furnizor?
Si comunicarea poate deveni una care construieste si ne ajuta sa obtinem rezultate mai bune, in mai scurt timp. Cu ajutorul „igienei relationale”.