Aceasta nevoie relationala inseamna sa las o amprenta personala mediului, relatiilor, vietii mele.
Eu imi satisfac aceasta nevoie propunandu-va un articol sau exercitiu relational pe saptamana. Porneste de la visul nostru la Centrul AmaneSer de a sustine crearea unei lumi in care comunicarea sa hraneasca relatiile si viata.
Am primit aceasta cunoastere de la Jacques Salomé si Aleth Naquet. A fost si este buna pentru noi si ti-o facem cunoscuta si tie.
Asa imi satisfac nevoia de a exercita o influenta
Inseamna sa imi las amprenta in mediul si relatiile mele. Sa folosesc ceva din ceea ce stiu, ceea ce sunt, ceea ce pot pentru a influenta realitatea cu o nota personala :
· Imi spun punctul de vedere intr-o decizie privitoare la munca mea · Imi folosesc creativitatea pentru a construi o solutie inovativa · Ajut o batranica sa ajunga acasa, ii car bagajele · Dau idei legate de urmatoarea destinatie de vacanta · Asez lucrurile din camera asa cum mi se pare mie functional sau estetic · Fac update statusului tau online In ceea ce priveste lucrurile esentiale: · Aleg sa dau viata si/sau sa cresc copii · Imi aleg o meserie, o activitate · Aleg sa contribui cu ce stiu si pot pentru a crea o lume mai buna Eu sunt responsabil pentru satisfacerea acestei nevoi si pentru a gasi modalitati creative de a o face. Iar modalitatea de a o transpune in real te invit sa fie facuta sub forma de propuneri, invitatii, alternative. · « Iti propun sa lasam peretii albi. » · « Mi-ar placea sa gatesc eu azi, ce zici ? » « Am o idee in legatura cu produsul cel nou, aveti acum disponibilitate sa o auziti ? » |
Asa NU imi satisfac nevoia de a exercita o influenta
Inseamna, intr-o prima etapa, sa preiau ce vine din mediu fara a trece prin filtrul a ceea ce sunt:
· Deciziile sunt luate pentru mine de altii · Privesc problemele sau ceea ce nu merge ca fiind ceva nemodificabil si ajung sa ma plang doar de ce mi se intampla · Chiar daca in jur, pe strada se intampla lucruri reprobabile, aleg o pozitie sigura, de noninterventie · Las lucrurile din viata mea sa functioneze automat, ca pe o banda de productie si ma intreb de ce nu mai vezi sensul. A doua etapa inseamna sa ma revolt impotriva a tot si toate si sa explodez, influentand mediul intr-un mod distructiv. Aceasta revolta poate fi la nivel constient sau inconstient: · “N-o sa fie ca voi, o sa fie ca mine!” · Fac greseli · Nu fac ceea ce am de facut · Iau o pauza, din mediu sau din relatie Cauza poate fi si una exterioara, partenerii mei de relatie preferand sa domine, sa controleze. Si eu trec, de asemenea, prin cele doua etape de mai sus, una de supunere si una de revolta. |
Azi, in societatea tehnologiei si a mass-mediei |
In ziua de azi avem multe mijloace de a relationa si exercita o influenta. Am simtit pe pielea noastra, in ianuarie 2011 in Egipt, efectele revolutiei pornite pe social-media. Ce altadata dura ani pentru a se produce o schimbare (timpul pentru eliberarea estului de comunism), acum dureaza luni.
Chiar si tu poti demara o cauza pentru a sustine si constientiza intr-o problema care te doare. Poti exercita o influenta si in relatiile apropiate si in cele contextuale. |
In relatiile tale importante, pe rand, iti propun sa te asculti. Este satisfacuta nevoia ta de a exercita o influenta? Sunt zone in care nu-ti place ce se intampla? Sunt relatii in care dimpotriva, un le oferi ocazia altor asa isi exercita influenta?
Ce zici, accepti provocarea? Spor la implinit nevoia de a exercita o influenta!
Mai multe despre nevoia de a influenta mediul in munca ta aici.