mai 13, 2020

Alegi să ai putere sau autoritate?

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Diferențierea dintre putere și autoritate pe care o face Metoda ESPERE® te poate ajuta sa ieși din sistemul dominare-supunere. Este sistemul anti-relațional care ne secătuiește de energie și ne ține prinși în lupte de putere.

Cu toții avem nevoia de a exercita o influență asupra mediului și asupra celorlalți. Însă modul în care am învățat să facem acest lucru este prin forță si constrângere. Pentru ca acestea au fost folosite împotriva noastră pe parcursul vieții, începând din copilărie, cu cele mai bune intenții. Astăzi vei descoperi ca există și o altă cale prin care îți poți lăsa amprenta, fără urmări neplăcute.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_single_image image=”38645″ img_size=”700×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Ce înseamnă să manifest putere?

 

Puterea înseamnă să folosesc constrângerea pentru a îl influența pe celălalt. Constrângerea

poate fi fizică, morală, afectivă, etc.

 

Originile acestei puteri sunt multiple :

Funcție ierarhică, poziție socială, rol (de părinte, de profesor, etc.) «Faci așa , fără să

comentezi, pentru ca așa am zis eu (Șef, părinte, profesor)»

Amenințări și șantaj

«Dacă nu faci ceea ce îți spun, te dau afară.»

«Dacă nu mănânci tot, nu te mai uiți la desene.»

«Dacă continui așa, o sa vezi tu!…»

«Dacă nu îmi spui unde ai fost, divorțez!»

Recompense

« Daca îți faci temele, te las încă o ora la jocuri. »

« Dacă mergem la mama, după aceea poți să faci ce vrei. »

Competențe profesionale și personale (ai cunoștințe și abilități superioare în domeniu, etc.)

Relația care se bazează pe putere, coerciție este una care îl infantilizează pe celălalt. El se va putea supune sau revolta. Sau se va supune până în momentul în care se va putea revolta (în cazul copiilor) sau va putea părăsi relația (demisie).[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38646″ img_size=”700×500″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Ce înseamnă să manifest autoritate?

 

Îi pot propune celuilalt o relație în care pozițiile de dominare  și influență să se manifeste alternativ. Va fi astfel o relație creativă, la construirea căreia participă  și celălalt, în egala măsură.

În relațiile de autoritate, atât eu, cât  și celălalt devenim autori ai nouă-înșine. Fiecare dintre noi se poate auto-realiza, are dreptul la propriul cuvânt, la propriile păreri. Împreună vom putea găsi soluții mai adaptate oricăror probleme cu care ne confruntam.

 

Autoritatea nu este impusă prin forță, ea este recunoscută de către ceilalți.

Exista dealtfel expresia «a-ți fi recunoscută autoritatea.»

Daca ești șef, îți vei putea susține subordonații pentru a contribui la deciziile care îi privesc.  Tocmai așa veți lua decizii mai bune pe termen lung.

Daca ești părinte sau lucrezi cu copii, ar fi de un real folos să se simtă ascultați în ceea ce trăiesc, își doresc sau au nevoie. Acest lucru nu înseamnă ca relația se inversează și vei permite să domine cu dorințele lor atotputernice.

 

Exercițiul relațional

În care dintre relațiile din viața ta vrei să schimbi puterea pe autoritate?

Ce zici, accepți provocarea? Inspirație pentru a alege să manifești autoritatea în relațiile tale![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

In this article:
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Related articles