Si relatia de cuplu are nevoie de timp si spatiu
Ceea ce vreau sa va ofer astazi este o mare descoperire pe care am facut-o in 2002, cand l-am intalnit pe Jacques Salomé, creatorul Metodei de comunicare relationala ESPERE®. Acest lucru m-a ajutat enorm in relatia mea de cuplu, mai ales dupa ce am devenit mama.
Marea descoperire a fost faptul ca, pe langa relatia de cuplu dintre barbat si femeie, sot si sotie, atunci cand apare copilul mai apar trei lucruri absolut noi: rolul de mama, rolul de tata, iar intre aceste doua roluri apare relatia de parinti. Si pentru ca o imagine face cat 1000 de cuvinte, Metoda ESPERE®, care ne ajuta sa avem relatii vii si armonioase, foloseste vizualizarea pentru a arata lucrurile despre care vorbim. De aceea propune sa aratam relatiile prin esarfe. Acestea sunt ca niste canale prin care circula mesajele noastre. In imaginea alaturata puteti vedea felul in care exista cele doua relatii paralele – relatia de cuplu si cea de parinti.
Fiecare dintre aceste relatii are nevoie sa fie hranita, in fiecare zi, ca un organism viu, cu mesaje si gesturi « sanatoase si nutritive ». Altfel, in mod natural, se imbolnaveste si sufera. Asa apar certurile, neintelegerile, supararile si tensiunile in relatiile noastre cele mai apropiate. Si aceasta in ciuda faptului ca simtim multa iubire unul pentru celalalt.
Prin cele doua relatii circula mesaje si gesturi foarte diferite. In relatia de parinti comunicam pentru a ne creste copiii cat mai bine. Luam impreuna decizii despre cum ii sustinem sa isi satisfaca nevoile atat de diferite. « Prefer sa il duci tu azi la fotbal. Cum e pentru tine ? » ; « Ii pregatesc eu laptele. » ; « LA ce scoala sa il inscriem ? » ;« Iti propun sa iesim in parc cu copiii amandoi, dupa serviciu. ».
In relatia de cuplu petrecem timp ca femeie si barbat, avem momentele noastre de intimitate, dormim impreuna, vorbim despre pasiuni comune, traim pasiuni comune, iesim impreuna fara copii.
Si atunci lansez aceasta intrebare pentru fiecare dintre voi. Cat timp si spatiu ati acordat in ultimele zile relatiei voastre de cuplu ? Si cat timp relatiei voastre de parinti ?
Va pot spune ce imi raspund majoritatea celor pe care i-am intalnit la ateliere si consultatii si care nu cunosc aceste doua relatii diferite. Din momentul in care au devenit si parinti, isi dedica majoritatea timpului relatiei de parinti ; si uita sa hraneasca relatia lor de cuplu. Ceea ce duce la multe tensiuni care afecteaza toate relatiile in familie.
Daca doriti sa faceti ceva pentru a schimba in bine aceasta situatie, iata invitatii pe care le lansez :
- Sa ne spunem pe nume, evitand sa ne adresam unul altuia cu « mami » si « tati ». Aceste apelative dragute ne reduc la rolul de parinte. Pentru ca mami si tati se ocupa de copil, nu se poarta ca indragostitii, nu-i asa? In plus, aceste doua nume introduc o confuzie si mai mare, pentru ca partenerul nostru nu este nici tatal nostru, nici mama noastra. Astfel cand va veti striga pe nume va veti reaminti ca sunteti si altceva decat parinti.
- Savuram despartirile de dimineata si revederea de seara cu partenerul prin gesturi si cuvinte calde. Va propun sa evitati reprosurile si ordinele cu care ne-am obisnuit sa ne intoxicam relatiile « Iar nu ai platit intretinerea. » ; « Niciodata nu duci gunoiul. » O imbratisare, un zambet, o urare calda pentru o zi frumoasa pot face minuni relatiei voastre.
- Oferiti cat mai des posibil timp si intimitate relatiei voastre de cuplu. Seara, dupa culcarea copiilor, momente in week-end… Certurile cred ca vor scadea si nu doar relatia voastra de cuplu va inflori. In plus, energia voastra reinnoita se va putea transmite si in alte relatii.