“ Pentru a putea creste energia si viata din mine si, in acelasi timp, pentru a oferi vietii ceea ce simt ca are sens conform potentialului meu, am nevoie sa ma respect pentru a putea sa ii respect in aceeasi masura si pe ceilalati.”
Daniela Andreescu
Respectul este ceva despre care aud foarte des vorbindu-se, mai ales cand nu exista. Aud la scoala de la profesori („Nu aveti nici un pic de respect pentru profesorul vostru?!”), copiii aud de la parintii, de la colegii de serviciu si il auzeam foarte des la interviurile de angajare pe cand lucram cu pasiune in resurse umane. „Ma astept sa fiu respectat.”
De aceea cred ca respectul este ceva pe care ne asteptam sa il primim in relatiile noastre. Si in acelasi timp RESPECTUL inseamna ceva diferit pentru fiecare: de la a saluta la venire si la plecare, la a spune multumesc, la pastrarea unui ton calm, lipsa injuriilor, la implicarea in deciziile importante, la respectarea programului, angajamentelor si regulilor stabilite. Te invit si pe tine sa iti iei un moment pentru a clarifica ce inseamna pentru tine a fi respectat. Si apoi sa pui in comun aceste asteptari concrete in relatiile tale. Pentru a comunica autentic, am nevoie sa concretizez – este una din regulile de igiena relationala a Metodei ESPERE care mi-a fost de mare folos in relatiile mele: „Ma astept sa comunicam in toate ocaziile pe un ton calm.” „Ma astept sa ma consulti in deciziile care imi implica activitatea.”
In continuare vei avea ocazia sa descoperi mai multe despre respectul fata de sine si fata de ceilalti, unul din conceptele de baza ale Metodei ESPERE, pe care il gasesc extrem de util. Este un alt mod de a privi notiunea de respect, care merge si dincolo de regulile de politete si buna-purtare pe care le-am dobandit fiecare in familie.
Respectul acesta are legatura cu unicitatea si valoarea fiecarei fiinte. Cu a recunoaste si celebra faptul ca suntem diferiti, simtim si gandim fiecare in felul sau si acest lucru ne poate imbogati unii pe altii.
Cand ma respect pe mine ma afirm cu ceea ce traiesc cu adevarat, vorbind despre mine, renuntand la a mai vorbi despre celalalt si ce ar trebui sa schimbe la el. Astfel il pot respecta si pe celalalt, care are propriile sale alegeri si il pot asculta, in loc de a-i impune discursul meu despre el. „Simt tristete cand realizez ca nu am avut timp impreuna in ultima luna, fara obligatii si alte administrative. Imi doresc sa petrecem un weekend impreuna intr-un loc nou. Pentru tine cum este?”
Cand ma respect pe mine indraznesc sa ma afirm, asumandu-mi faptul ca nu voi fi aprobat. „Aleg sa urmez facultatea de Teatru, stiu ca nu este ceea ce va doriti voi. Si totusi este domeniul in care am pasiune. Medicina cred ca a fost visul tau mama, un vis frumos, care iti apartine si eu nu ma regasesc in acel drum.” Il respect si pe celalalt fiind autentic si respectand ceea ce traieste sau isi doreste. Si in acelasi timp nu imi asum sa ii indeplinesc dorintele si asteptarile lui. „Aud ca iti doresti sa slabesc, si aceasta dorinta iti apartine, eu aleg sa imi iubesc corpul asa cum este, fara a imi impune vreun regim.”
Respect fata de mine si fata de celalalt inseamna pe de o parte sa nu mai primesc mesajele toxice care vin in relatie si in acelasi timp sa am grija sa nu poluez relatia la randul meu cu astfel de mesaje. Suntem coautori ai relatiilor noastre si fiecare are responsabilitatea capatului sau de relatie. Eu aleg sa nu primesc mesaje toxice, folosind confirmarea („Da, aud ca tu crezi ca eu sunt proasta si eu nu ma regasesc in acest punct de vedere.”) sau restituirea simbolica a mesajului. Astfel aleg sa intrerup ciclul violentei, perpetuat cand raspund unei violente cu alta violenta. Oare cum ar fi lumea noastra daca nu am mai contribui la violenta?
Alta forma de respect este a indrazni sa vorbesc despre ce ma deranjeaza in comportamentul celuilalt. Ma respect pe mine si pun in comun ce simt: „Simt neliniste cand observ ca a trecut ora la care astept sa vii acasa.” Il respect si pe celalalt vorbind despre mine si un comportament concret al lui, fara a generaliza si a vorbi despre el („Tot timpul intarzii”). Cand nu ma respect nu spun nimic, tin in mine, pana cand izbucnesc cu o criza : „Dar chiar nu iti pasa de mine deloc?” De obicei, celalalt este „ca picat din luna” si va reactiona cine stie cum in functie de cat de …aglomerat a fost traficul, de exemplu – si seara se anunta astfel… „acida”. „Nu exista un alt mijloc de a mentine o relatie vie decat de a pastra propriul respect de sine si cel pentru celalalt.” spune Jacques Salome.
A ma respecta pe mine inseamna sa imi iau timp si sa ma ascult atunci cand am de luat o decizie sau cand primesc o intrebare sau o cerere de la celalalt. In loc de a raspunde automat, sa pot sa ascult in mine care este nevoia sau dorinta mea atunci, ce traiesc in legatura cu ce spune sau face celalalt: „Am nevoie de putin timp inainte de a raspunde.” Astfel pot oferi un raspuns coerent cu mine si cu respect si fata de celalalt, fara a reactiona.
A ma respecta nu a fost prea simplu pentru mine la inceput, chiar daca mi-a placut ideea. Pentru ca pastrasem la mine atat de multe mesaje toxice pe care ajunsesem sa le cred, incat, pentru a fi acceptata si pentru a nu primi respingere si injurii am renuntat la mine, la ce simt, la ce imi doresc, chiar la ce am nevoie pentru a face pe placul celorlalti – familie, colegi, prieteni, partener. Sunt inca pe acest drum al construirii respectului fata de mine si astfel observ ca si respectul pentru celalalt isi sporeste calitatea.
O ultima schimbare de perspectiva pe care vreau sa ti-o ofer este in legatura cu reprosul pe care il aud frecvent: „X nu ma respecta.”, fie ca este vorba despre partener(a), copil, parinte sau colaborator la munca. Si daca voi lasa respectul in responsabilitatea celuilalt, probabil ma voi plange in continuare de aceleasi lucruri. Ceea ce iti propun este constientizarea faptului ca respectul este ceva pe care mi-l acord eu mine insumi, fiind activ in capatul meu de relatie. Si pentru ca sunt adult am la dispozitie multe mijloace de a ma respecta: prin alegerile pe care le fac, prin a pune in comun cu celalalt ce astept concret in relatie, impartasind despre ce simt, despre limitele mele si, in masura in care nimic nu se schimba in capatul celalalt, ma pot respecta alegand sa nu mai intretin relatii in care limitele si nevoile mele sunt desconsiderate.
Sper ca aceste randuri ti-au fost interesante si utile si daca ai intrebari sau povesti despre respect in relatii, astept sa imi dai de veste.