Aici vei descoperi cum sa iti hranesti propria viata, facand diferenta dintre nevoile si dorintele tale.
Te invit sa iti imaginezi viata ca pe o samanta pretioasa, pe care o primesti la nastere de la parintii tai. Chiar daca sunt momente in care ti-ai dorit sa te fi crescut altfel, este esential sa fii recunoscator pentru acest dar pretios care este viata ta. De la Jacques Salomé am invatat ca ceea ce avem de facut in aceasta existenta este sa pastram si sa crestem aceasta samanta de viata pe care am primit-o la nastere.
In continuare vei afla una din caile pentru a realiza acest lucru, cunoscand care sunt adevaratele tale nevoi si implinindu-le.
Poate in lumea in care traim toate nevoile noastre de baza sunt implinite si dorintele sunt nenumarate. Pare ca avem nevoie sau ne dorim din ce in ce mai multe lucruri, in fiecare zi. Dorintele trec astfel drept nevoi si invers; de aceea este important sa invatam cat mai devreme sa le diferentiem, petru a nu risca sa ne implinim toate dorintele si sa uitam de nevoile noastre, esentiale pentru viata fiecaruia.
Ce reprezinta nevoile si dorintele in viata noastra?
Nevoile
Dorintele
- Sunt esentiale pentru viata, pentru a ne pastra sanatatea fizica si psihica. Hranesc viata din interiorul nostru.
- Am nevoie de hrana. Daca nu mananc, sanatatea mea este afectata, daca starea se prelungeste suficient de mult pot ajunge la moarte.
- Am nevoie sa imi protejez corpul de intemperii, deci ai nevoie de incaltaminte. Daca nu am incaltaminte, iarna de exemplu, sanatatea mea poate fi grav afectata.
- Este necesar sa fie ascultate si satisfacute in viitorul apropiat.
- Am nevoie sa ma relaxez, deci voi cauta cea mai apropiata ocazie ca sa imi implinesc aceasta nevoie.
- Nevoile nesatisfacute in anumite momente din viata mea lasa sechele fizice sau psihice care imi influenteaza viata, chiar si in prezent.De exemplu, nevoia de tatic sau mamica neimplinite in copilarie, pot da nastere unor relatii in viata adulta in care sa caut o mamica sau un tatic care sa compenseze, in mod fals, acea lipsa.
- Eu sunt responsabil de implinirea nevoilor mele. Bineinteles ca pot primi suport de la ceilalti, dar nu voi lasa in mainile celorlalti ceva atat de important precum implinirea nevoilor si implicit, viata mea.
- Parintii sunt responsabili, la inceputul vietii copiilor lor, pentru implinirea nevoilor acestora, rolul de parinte fiind tocmai acela de a-i sustine pe copii, sa devina autonomi, sa invete treptat sa isi satisfaca ei insisi nevoile. Astfel, vor invata sa isi hraneasca propria viata.Copiii au nevoie sa fie hraniti si imbracati de catre parinti pana la varsta la care o pot face ei insisi. Dincolo de aceasta varsta, il infantilizez pe copil daca fac in locul lor aceste lucruri.Va puteti da seama usor de acest lucru cand vedeti fetele jenate sau iritate ale tinerilor care sunt apostrofati de parinti ca nu s-au imbracat suficient de gros sau ca nu au mancat suficient de consistent. Sunt iritati pentru ca stiu deja ce au nevoie si se simt infantilizati prin aceste remarci.
- Nu sunt esentiale pentru viata noastra, ne putem pastra sanatatea fizica si psihica, chiar daca nu sunt implinite. Hranesc nevoia noastra de a visa.
- Imi doresc sa mananc tort de ciocolata. Nu voi suferi la nivelul corpului fizic, daca nu il mananc si mananc altceva.
- Imi doresc pantofi de la firma x. Daca nu ii voi avea pe aceia, dar voi avea totusi incaltaminte, sanatatea mea, viata din interiorul meu nu vor fi afectate.
- Este necesar sa fie ascultate, valorizate, sa le fac loc in viata mea, sa le derulez la nivel imaginar si pentru cele suficient de importante pentru mine, sa construiesc un plan pentru a le realiza.
- Am nevoie sa ma relaxez si imi doresc sa merg in vacanta in Caraibe. Este o dorinta frumoasa pe care o pot simboliza si o pot pune in cutia mea cu dorinte. Nu inseamna ca o voi realiza neaparat, dar pot visa la acest lucru.
- Dorintele pot ramane la stadiul de dorinte, fara sa aleg vreodata sa le cobor pe pamant de pe norisorul imaginatiei mele.
- Aici dorintele si nevoile se aseamana, pentru ca tot eu sunt responsabil si de implinirea dorintelor mele.
- Parintii nu sunt responsabili de implinirea dorintelor copiilor lor. Ei le pot asculta si valoriza dorintele si pentru cele pe care le vor realizate, sa ii sustina si sa ii sprijine.Daca parintii vor implini dorintele copiilor lor, acestia vor invata ca dorintele lor sunt atotputernice si nu vor constientiza efortul pe care il presupune proiectul si realizarea dorintei. Cand vor da piept cu realitatea, pentru ca dam cu totii la un moment dat, vor fi nepregatiti sa ii faca fata. Si nu cred ca ne dorim acest lucru pentru copii.Afla cum sa faci acestea in cadrul atelierelor noastre de comunicare.