Ei bine, nu ii pedepsim. Si aici ma refer la ceea ce inteleg eu prin pedeapsa si cum apare pedeapsa:
Copilul meu face sau nu face ceva (strica un obiect pretios, nu isi mentine ordine in camera, se bate, mazgaleste peretii si lista este, dupa cum bine stiti, fara sfarsit) si acest fapt ma deranjeaza foarte tare; gama emotiilor mele este foarte larga (ma enervez, ma infurii, sunt exasperat, ma sperii, etc.) Solutia salvatoare pe care o gasesc, sub imperiul emotiei puternice, este pedeapsa, care este o decizie luata atunci cand mintea mea nu este limpede. In plus, este, in majoritatea cazurilor, disproportionata fata de fapta copilului (nu te mai atingi niciodata de nici un obiect al meu ; iti iau toate jucariile ; nu mai ai voie o luna la calculator, sau niciodata la desene, etc.). Atunci cand ma linistesc si pot privi lucrurile in perspectiva, imi dau seama ca am exagerat, ma simt vinovat si, de obicei, retrag pedeapsa.
Poate va intrebati ce se intampla cu copiii? Pentru ei, pedeapsa este resimtita ca foarte nedreapta si devin frustrati ; retragerea ei este resimtita ca nesiguranta – pentru ca nu suntem consistenti in rolul nostru de parinte. Oare poate avea incredere in cuvantul nostru, care se schimba dupa cum bate vantul?
La cosultatii si in atelierele pentru parinti ascult multe exemple de acest fel, traite la varsta copilariei, si care au inca impact si dau blocaje la varsta adulta.
Ceea ce urmeaza sa va propun in locul pedepsei este abordarea Metodei ESPERE®, creata de psihosociologul si scriitorul francez Jacques Salomé. Ea vine in sprijinul nostru ca parinti pentru a crea relatii sanatoase cu copiii nostri, prin instrumente usor de pus in practica si acceptate de copii. Pentru a ne sprijini copiii sa se dezvolte armonios, Metoda ESPERE® nu incurajeaza pedeapsa ca modalitate de comunicare cu copiii.
Ceea ce va propun in mod concret este sa stabiliti regulile familiei voastre, care sa fie decise impreuna si rezonabile. Pentru fiecare dintre reguli sa existe si o SANCTIUNE, care va fi data in cazul in care regula este incalcata. Care este diferenta dintre sanctiune si pedeapsa, va intrebati ?
Atat regulile cat si sanctiunile lor sunt stiute de copii, nu apar din senin, sub imperiul emotiilor puternice ale parintilor; copiii vor sti consecintele actiunilor lor si vor decide daca incalca sau nu regulile.
In plus, sanctiunile este esential sa fie proportionale cu fapta si legate de aceasta, in directia repararii acesteia. Astfel copiii vor deprinde ceva esential pentru dezvoltarea lor: responsabilitatea pentru faptele lor.
Daca mazgaleste peretii nu ii voi interzice calculatorul, ci mai degraba ii voi cere sa curete peretele.
Daca isi lasa lucrurile in dezordine prin casa, lucrurile gasite dupa ora de culcare vor fi luate cu totul si depozitate timp de x zile in pod, etc.
Daca strica un obiect din casa, va contribui din banii lui proprii la inlocuirea acestuia.