Exercitiul relational de azi vine sa te sprijine in rolul tau (actual sau de ce nu, viitor) de parinte. Este dedicat parintilor cu copii de toate varstele si celor care au dorinta de a deveni parinti mai devreme sau mai tarziu.
Si felul in care manifestam rolul tau de parinte depinde si de mediul in care traim. Iar societatea de consum a ultimilor ani este absorbita (cred eu) de trend-uri, moda, gadget-uri. Sa fim in trend si sa avem ultimul gadget devin mai importante decat ceea ce suntem : ce suntem de fapt, in spatele modelor si accesoriilor si mai ales cum ne simtim dincolo de toate aceste lucruri pe care doar le avem, ca si posesiune ?
Si acest fel de a trai poate ajunge sa modifice si felul in care relationam cu copiii.
Pentru ca uneori copilul este si el prezentat ca un gadget. Cu cat stie sa faca mai multe lucruri (are mai multe “functii”), cu atat mai mult ne impresionam cunoscutii.
Exista pe piata, din fericire, o multitudine de cursuri, ateliere, pregatire pentru copii de toate varstele, de la bebelusi la adolescenti si in cele mai diverse domenii – sport, limbi straine, teatru, arte plastice, muzica, dezvoltare personala, comunicare si multe altele.
Varietatea lor este impresionanta si este un fapt excelent pentru dezvoltarea abilitatilor si talentelor copiilor.
Dar asa cum ne umplem cosul la supermarket cu produse la superoferta, cateodata putem ajunge sa facem exces si la cantitatea de activitati extrascolare in care ne implicam copilul.
Luni are pian, marti karate, miercuri creativitate, joi engleza, vineri teatru, sambata desen si mai strecuram si o meditatie la matematica duminica; toate acestea pe langa programul scolar, care este mult mai incarcat decat cel pe care l-am parcurs noi.
Ca si cum suntem in permanenta goana sa nu pierdem ceva, sa nu cumva sa ne privam copilul de vreo sansa, incat cei mici ajung sa fie suprasolicitati din copilarie.
Care sunt posibilele efecte asupra copiilor?
– nu mai au timp pentru a se juca liber, nu mai ajung sa se bucure de anii copilariei (cei fara griji si probleme la care visam si noi cateodata) ;
– isi dezvolta abilitati deosebite, insa daca activitatile sunt prea numeroase, exista riscul suprasolicitarii; prea multe activitati pot pune prea devreme presiune asupra lor; pot exista efecte la nivelul corpului sau psihicului (imbolnaviri dese, stres, anxietate, frica de esec si multe altele)
De aceea, va propun un alt fel de a relationa cu copiii, in ceea ce priveste activitatile lor extrascolare.
Inspiratie la a fi parintii de care au nevoie copiii nostri.
Ii multumesc Stefaniei Voicu pentru inspiratia acestui articol. Nu incetez sa ma mir ce lucruri frumoase ies la iveala cand punem in comun ce este in interiorul nostru.
* Reproducerea totala sau partiala a acestui text se va face doar cu acordul Centrului Amaneser si cu mentionarea sursei.