In ultimii ani esarfele sunt accesorii din ce in ce mai interesante. Acest subiect ne pica la fix, pentru ca esarfa este, dupa cum stiti, emblema Metodei de comunicare relationala ESPERE®, creata de Jacques Salomé: fiecare dintre relatiile noastre sunt vizualizate, in cadrul atelierelor noastre, printr-o esarfa. Facem acest lucru pentru ca fiecare relatie pe care o ai este unica si in plus, este un organism viu, care este hranit prin mesajele si comportamentele pe care fiecare din cei doi aflati la capatele ei le pun in aceasta relatie.
Daca relatia este umpluta de mesaje toxice, critici, reprosuri, lipsa de disponibilitate, ne putem imagina ca vei alege sa o reprezinti printr-o esarfa zdrentuita, in culori mohorate, care eventual mai are si cateva noduri.
Daca, in schimb, este o relatie prin care circula mesaje cadou, gesturi de apreciere, tandrete, respect atat dintr-un capat cat si din celalalt, atunci probabil vei alege pentru aceasta relatie o esarfa fluida, in culorile tale preferate.
Saptamana aceasta iti lansam o noua provocare, sub forma de esarfa. Si nu orice esarfa, ci esarfa care sa simbolizeze relatia pe care o ai cu tine insuti (insati). Si prima intrebare pe care ti-o adresam este:
Cum ar arata pentru tine aceasta esarfa, prin care circula mesajele si comportamentele tale fata de tine insuti?
Este pufoasa, ca un fular din casmir, sau vaporoasa, de matase, cu fluturi? Sau este pictata de mana ta? Aceasta este varianta frumoasa a relatiei cu tine insuti, in masura in care este umpluta cu mesaje cadou si comportamente bune, de grija fata de tine si ceea ce traiesti.
Exista si varianta maltratata a esarfei – relatie, care are noduri, gauri sau se mai tine in cateva firicele. Este ponosita, nefolosita, aruncata in fundul dulapului.
Ce se intampla cand nu hranesti relatia cu tine insuti?
Nu iti iei timp pentru tine si pentru a asculta ce simti in interiorul tau in legatura cu ceea ce primesti in toate relatiile tale si astfel ajungi sa traiesti o viata care iti devine straina, in care nu te mai regasesti.
Ceea ce vine catre tine ramane nefiltrat si preiei mesaje toxice si etichetele pe care ti le pun ceilalti (“tu esti cel mai bun si vei reusi sa le duci pe toate” sau “iar nu ai fost in stare sa…”) . In plus nu vei sti sa refuzi ceea ce nu este bun pentru tine si vei raspunde pozitiv tuturor cererilor celorlalti, ajungand sa fii secatuit de energie si plin de resentimente latente.
Vei neglija astfel relatia cu tine insuti si vei uita de nevoile tale de baza si relationale, iar frustrarea ta va creste din ce in ce mai mult.
Ca si efect pe termen mai mult sau mai putin lung, vei izbucni, in exterior sau in interior. In exterior, izbucnesti atunci cand se umple paharul tau, de care numai tu stii ca s-a umplut; aceasta pentru ca nu ai dat nici un semn pana atunci, totul parea a fi ca o mare linistita. Si izbucnesti in felul tau specific – te infurii, tipi, urli, dai cu pumnul in masa. Incepi sa ii faci reprosuri celuilalt, pentru ca nu se schimba, pentru ca este cum este. Sau pur si simplu pleci, fara un cuvant.
Cand izbucnesti in interior, de cele mai multe ori este prin boli, simptome, accidente. In cadrul Metodei ESPERE®, lucram asupra sensului bolilor si somatizarilor, care exista, pe langa cauza somatica. Ceea ce nu este spus in cuvinte va fi strigat cu ajutorul corpului. (raceli, migrene, alergii si multe altele).
Ce se intampla cand hranesti relatia cu tine insuti?
Inseamna ca iti acorzi timp in care sa asculti ceea ce traiesti in interior. Timpul tau cu tine, in fiecare zi sau macar o data pe saptamana, in perioadele foarte aglomerate.
Cum te va ajuta acest exercitiu?
Vei descoperi care sunt nevoile tale concrete in acest moment si vei avea ragazul de a gasi cai de a le implini, tu insuti, mai degraba decat sa astepti sa iti fie implinite de altcineva, care ar trebui sa viseze ceea ce ai tu nevoie.
Daca ai nevoie de relaxare, de exemplu, vei gasi cum anume sa iti organizezi programul pentru a te relaxa, incetand sa astepti sa vina seful si sa iti acorde o zi libera.
Vei descoperi dorintele tale, ceea ce vrei sa devii in viitor si cei putea planui realizarea lor, in loc sa fii purtat de valul urgentelor zilnice si sa nu realizezi ceea ce iti doresti.
Daca vrei sa mergi intr-o vacanta exotica, este important sa iti faci planuri, sa te informezi ca sa poti realiza dorinta ta cat mai curand posibil, chiar daca acest lucru inseamna peste 3 ani. Daca ramai doar la dorinta, fara sa faci nimic pentru a o aduce la viata, te vei intoarce din fiecare vacanta neexotica dezamagit pentru ca iti doreai altceva.
Vei descoperi ceea ce te polueaza, ceea ce nu este bun pentru tine din ceea ce se intampla in viata ta si vei putea face ceva pentru a schimba acest lucru. Vei putea iesi din dinamica victimizarii si intra in dinamica responsabilizarii.
Vei putea lua deciziile potrivite, in acord cu tine si nu doar pentru a face pe placul celorlalti.
Vei reusi in sfarsit sa spui NU unei cereri sau solicitari si vei descoperi ca nu se sfarseste lumea, ba dimpotriva, e chiar mai buna si mai armonioasa, intr-un final.
Acesta este doar inceputul lucrurilor bune care pot veni odata cu crearea si hranirea unei relatii bune cu tine insuti; pe celelalte te invitam sa le descoperi exersand si sa ni le spui si noua, pentru a ne bucura impreuna!
Exercitiul relational
- Te invitam sa faci primul pas : sa alegi o esarfa, pe care o ai sau pe care sa o cauti si sa ti-o daruiesti, prin care sa arati aceasta relatie cu tine.
- Atunci cand o vei vedea prin casa sau in jurul gatului tau, iti vei reaminti ca este important sa stai cu tine, cu emotiile, gandurile, dorintele si planurile tale.
- Cum anume sa o folosesti: Am invatat de la Jacques Salome, in cadrul conferintelor sale, cum anume sa asezi aceasta relatie: cu un capat la una dintre urechi si cu celalalt capat la piept. Asa vei putea incepe ascultarea a ceea ce simti in interior.
- Acorda-ti acest timp pentru a sta cu tine si cu ceea ce traiesti in interior in fiecare zi.
- Acorda-ti timp pentru aceasta relatie atunci cand primesti cereri, invitatii, propuneri. Nu raspunde imediat, ci acorda-ti timpul pentru a-ti asculta nevoile, dorintele, starile. Vei da un raspuns bun si sonest atat pentru tine, cat si pentru celalalt.
- Acorda-ti timp in aceasta relatie si atunci cand simti emotii puternice neplacute. In loc sa reactionezi, sa ataci, ia-ti un timp pentru a asculta ce simti, ce gandesti, ce este ranit in tine. Apoi vei putea poate sa comunici fara sa ranesti. Vei putea sa vorbesti mult mai usor pornind de la “Eu”.
Ce zici, accepti provocarea? Inspiratie pentru a hrani relatia cu tine insuti!
Autor: Cati Calin, trainer si consultant Metoda ESPERE® la
Centrul AmaneSer www.amaneser.ro / facebook
amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368
* Reproducerea totala sau partiala a acestui text se va face doar cu acordul Centrului Amaneser si cu mentionarea sursei.